Expoziţie de mărţişoare, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expoziţie de mărţişoare, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

O expoziţie de mărţişoare poate fi vizitată, până pe18 aprilie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Este cea mai recent constituită colecţie din cele ce aparţin muzeului. La baza ei au stat mărţişoarele confecţionate în anii ’70-’80 ai sec. XX de către meşterii din Asociaţia Meşteşugurilor Populare Artistice „Artizana”, transmite IPN.

Varvara Buzilă, cercetător ştiinţific coordonator, a precizat că muzeul are în colecţia sa circa 4000 de mărţişoare. „În anul 2004 a avut loc prima expoziţie de mărţişoare din colecţia muzeului şi, de atunci, în fiecare an, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală organizează master-class-uri şi expoziţii dedicate acestui frumos simbol al primăverii”, a precizat Varvara Buzilă.

Simbolul mărţişorului „este un liant cu un fir alb şi roşu”, care leagă comunităţi de oameni din sud-estul Europei, din ţările Macedonia de Nord, Bulgaria, România şi Republica Moldova. „Muzeului nostru îi revine un important rol în readaptarea mărţişorului la viaţa contemporană, având în vedere asistenţa logistică din partea lucrătorilor de muzeu şi a meşterilor populari în desfăşurarea activităţilor, atelierelor şi expoziţiilor”, a relevat Varvara Buzilă.

Ea a menţionat că practicile culturale asociate zilei de 1 martie din România, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Republica Moldova au fost incluse în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

La ediţia din acest an a expoziţiei, sunt prezentate piese realizate de meşteri populari specializaţi în confecţionarea mărţişoarelor, care colaborează sistematic cu muzeul: Eugenia Moldovanu, Studioul „Tezaur”, Centrul de Cultură şi Tineret al mun. Bălţi, Larisa Cojocaru, Liceul Teoretic Săseni, r. Călăraşi, Natalia Cangea, Centrul de Creaţie şi Agrement al Copiilor Criuleni, Maria Ciobanu, I.P. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Bălţi, Lidia Ciobanu, s. Hârtopul Mare, r. Criuleni, Ludmila Berezin, Centrul pe interese „Curcubeul”, mun. Chişinău.

După vernisaj, a fost lansat volumul „Etnografie muzeală”, care a văzut recent lumina tiparului la editura „Lexon-Prim” din Chişinău. Cartea este o culegere de studii, semnate de cercetători şi muzeografi de la MNEIN, coordonator ştiinţific – Varvara Buzilă, doctor, conferenţiar universitar. Lucrarea constituie un îndrumar pentru angajaţii muzeelor şi toţi cei preocupaţi de problemele patrimoniului cultural naţional. În paginile ei se regăsesc abordări teoretice şi recomandări practice privind managementul unui muzeu, modalităţile de conservare a diferitor categorii de bunuri culturale, amenajarea expoziţiilor, organizarea evenimentelor culturale, deontologia ghidului, aspecte ale pedagogiei muzeale.

Similare
RECOMANDĂRI