Expoziţie despre abilităţile digitale care conectează generaţii, prezentată la Parlament
Vizualizari:

Expoziţie despre abilităţile digitale care conectează generaţii, prezentată la Parlament

20 de fotografii, în care sunt surprinşi vârstnici şi voluntari tineri, campioni ai dialogului intergeneraţional, au fost expuse la Parlament în cadrul unei expoziţii inaugurate de legislativ şi Fondul ONU pentru Populaţie în ajunul Zilei internaţionale a oamenilor în etate, transmite IPN.

Acestea au fost realizate în cadrul unui program, unde 300 de vârstnici au fost instruiţi de către 85 de voluntari tineri cum să folosească un telefon mobil performant, conectat la internet, în special pentru a discuta cu familia, pentru a achita serviciile online, dar şi pentru a depăşi izolarea socială, mai ales pe timp de pandemie.

În cadrul evenimentului de inaugurare, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că tehnologiile, dincolo de pandemie, ajută foarte mult în a fi în contact cu cei dragi, de căldura cărora avem nevoie. „M-am uitat la aceste imagini. Sunt emblematice, sunt extraordinare. Mă uităm la ele şi o vedeam pe maică-mea, pe rudele mele în ipostaze frumoase şi fireşti. Aceasta ne face să fim alături, indiferent unde am fi pe globul pământesc”, a notat Igor Grosu.

Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova, a menţionat că arta şi reportajul mereu au fost şi sunt un instrument important pentru a sensibiliza oamenii despre problemele societăţii. Pe 1 octombrie este celebrată Ziua internaţională a oamenilor în etate. În acest an, ONU a decis să pună accent pe tematica echităţii digitale, pentru toate vârstele, afirmând necesitatea accesului şi participării utile în lumea digitală pentru persoanele în etate.

„Expoziţia de astăzi reprezintă feţele persoanelor în etate din Moldova, acele persoane care sunt campioni şi campioane în navigarea în acest ocean digital, în ciuda vârstei şi a accesului limitat la tehnologii. Au suficient curaj pentru a îmbrăţişa această schimbare. Un lucru extrem de important este că în acest program, persoanele în etate au fost susţinute de voluntari tineri, care şi-au împărtăşit cunoştinţele. Acest dialog de fapt, a creat un dialog între vârstnici şi tineri, iar astfel societatea devine mai rezilientă”, a declarat Nigina Abaszada.

Caroline Tissout, directoarei biroului de Cooperare al Elveţiei, a menţionat că persoanele în etate nu trebuie privite ca beneficiari de servicii şi asistenţă. Or, ele contribuie în mai multe feluri la dezvoltarea societăţii şi au multe de împărtăşit tinerilor. De asemenea, în opinai sa, şi tinerii sunt cei care au un rol important în schimbările sociale şi în modernizarea ţării. Ei contribuie prin implicarea civică şi prin transferul de cunoştinţe către persoanele în vârstă, de exemplu în domeniul tehnologiilor.

„Criza pandemică a accelerat procesul de digitalizare a serviciilor în toate domeniile. Riscul pe acre îl vedem e că digitalizarea va lăsa deoparte persoane şi grupurile de populaţie care nu au deprinderi şi acces la dispozitivele digitale. Acestea riscă să rămână în izolare şi să nu-şi poată exercita drepturile fundamentale, inclusiv să beneficieze de servicii de bază pentru viaţa şi sănătatea lor”, a mai spus Caroline Tissout.
 
Similare
RECOMANDĂRI