Facilităţi la fondarea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi incubatoarelor de inovare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Facilităţi la fondarea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi incubatoarelor de inovare

Autorităţile publice centrale şi locale, asociaţiile create prin acord de asociere şi instituţiile de învăţământ superior vor putea fonda parcuri ştiinţifico-tehnologice şi incubatoare de inovare. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în lectură finală în şedinţa de joi, 1 noiembrie, a Parlamentului, transmite IPN.

Proiectul de lege prevede extinderea listei entităţilor care pot fi fondatoare. Acest drept îl vor avea nu doar clusterele, ci şi autorităţile publice centrale şi locale, asociaţiile create prin acord de asociere, instituţiile de învăţământ superior.

Crearea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare va fi simplificată, iar rezidenţii vor beneficia de mai multe stimulente. Statul, prin intermediul autorităţilor publice centrale şi locale, va putea oferi în folosinţă gratuită bunurile imobile proprietate publică pentru crearea şi dezvoltarea parcului ştiinţifico-tehnologic sau incubatorului de inovare. Totodată, vor exista reduceri la calcularea plăţii pentru arendă, iar în primii doi ani de activitate rezidenţii vor fi scutiţi de această plată.

Autorul proiectului, care este Guvernul, menţionează că în cadrul parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare vor fi elaborate şi fabricate produse inovaţionale în baza rezultatelor cercetării sau transferului de tehnologii, vor fi susţinuţi agenţii economici care se implică în implementarea rezultatelor cercetării şi însuşirea de noi tehnologii, vor fi atrase investiţii pentru realizarea noilor proiecte.

Proiectul prevede şi criteriile de evaluare a proiectelor pentru implementare în cadrul parcurilor sau incubatoarelor, termenele de realizare şi condiţiile de extindere a acestora. De asemenea, sunt stabilite cazurile de retragere a titlului de rezident.

Similare
RECOMANDĂRI