Factura fiscală în format electronic devine obligatorie începând cu anul viitor
Sursa foto:stiri.md Vizualizari:

Factura fiscală în format electronic devine obligatorie începând cu anul viitor

Factura fiscală în format electronic, emisă de către agenţii economici în cadrul operaţiunilor de achiziţii publice, va fi obligatorie din 1 iulie 2020. Parlamentul a aprobat în prima lectură, în şedinţa plenară de astăzi, modificarea termenului de punere în aplicare a normei respective, substituind data de 1 iulie 2019 cu 1 iulie 2020.

Motivele amânării cu un an a implementării modificărilor legislative sunt de natură tehnică şi financiară din partea agenţilor economici. Potrivit autorului proiectului, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu, urmează a fi achiziţionate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achiziţiilor publice.

Autorul mai constată că nemodificarea termenului ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producţiei uşor alterabile în grădiniţe, şcoli şi spitale, deoarece ar dura eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile. De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacităţi sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiţionale de sistem şi resurse umane calificate. 

Similare
RECOMANDĂRI