Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Femeile din Republica Moldova se adresează mai des medicului pentru a preveni cancerul de col uterin

Peste 60 la sută dintre femeile din Republica Moldova au făcut în acest an testul citologic, - de două ori mai mult faţă de acum doi ani. Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în prezent, femeile se adresează mai des medicului pentru că se pot informa mai bine despre prevenirea cancerului de col uterin.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, acum doi ani, mai mult de jumătate dintre femeile din grupul de risc nu făcuseră niciodată testul citologic. Multe dintre ele nu ştiau cui să se adreseze, unele nu aveau timp, iar altora le era frică. Datele din acest an arată însă că situaţia s-a îmbunătăţit.

Studiul Ministerului Sănătăţii arată că  peste 70 la sută dintre femeile care ştiu de testul citologic, cunosc că dacă se adresează medicului de familie, acesta poate fi făcut gratuit. Cele mai informate femei despre testul sunt cele cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani. 

În Republica Moldova se înregistrează anual în jur de 300 de cazuri noi de cancer de col uterin. 170 de femei mor anual din cauza acestei maladii cumplite. 
 
Similare
RECOMANDĂRI