Fetiţa, care a beneficiat de primul transplant hepatic la un copil în R. Moldova, a decedat
Sursa foto:scr.md Vizualizari:

Fetiţa, care a beneficiat de primul transplant hepatic la un copil în R. Moldova, a decedat

Fetiţa de nouă ani care a beneficiat, la începutul lunii februarie, de prima intervenţie de transplant hepatic la un copil în R. Moldova, a decedat noaptea trecută. Medicii spun că boala rară de care suferea, Budd-Chiar, a provocat tromboza altor organe, care într-un final au cedat, scrie Sănătate INFO.

Fetiţa a supravieţuit după transplant câteva săptămâni şi iniţial se simţea mai bine. Acum o săptămână, starea ei s-a înrăutăţit şi medicii nu au mai putut să o salveze.

„Ficatul a mers bine, dar boala de bază, Budd-Chiar, din cauza căreia fetiţa a avut nevoie de transplant, a progresat. De fapt, maladia de care suferea a dus la tromboza vaselor în ficat şi din păcate a progresat şi în alte părţi ale organismului. Tratamentul administrat post-operator pentru ficat a mers, dar alte organe au cedat. Noi ştiam că există acest risc, dar altă ieşire din situaţie nu era – ori îi dădeam încă o şansă, ori o lăsam să decedeze. Noi am ales şansa”, a declarat pentru Sănătate INFO, Adrian Hotineanu, unul dintre chirurgii care a operat-o pe Sabrina.

Adrian Hotineanu spune că în experienţa lui a mai întâlnit un pacient cu acest sindrom. Este vorba de un adult, care a suportat un transplant de ficat cu câţiva ani în urmă şi care, din fericire, trăieşte.

„Deja sunt doi sau trei ani de la transplant. Acum nu mai are riscuri de deces. Statistic vorbind, 80 la sută dintre pacienţii care suferă un transplant, supravieţuiesc, indiferent că sunt copii sau adulţi. Asta înseamnă 8 din 10. În R. Moldova e la fel”, a precizat chirurgul.

Bărbatul de 26 de ani, care i-a donat fetiţei o parte din ficatul său se simte bine, fiind externat la o săptămână după intervenţie. El a văzut povestea fetiţei pe internet şi a decis să-i ofere o şansă fără să ceară nimic în schimb.

Chirurgul Vlad Braşoveanu a explicat că această maladie hepatică este caracterizată prin obstrucţia venelor hepatice şi oprirea sângelui în ficat. Din cauza maladiei, ficatul copilei nu mai funcţiona, se transformase într-un organ cirotic. Astfel, singura salvare pentru ea era un transplant de ficat.

Sabrina este al treilea copil din Republica Moldova, diagnosticat în ultimii 30 de ani cu sindromul Budd Chiari.

Similare
RECOMANDĂRI