Focar de pestă porcină într-o localitate din Hânceşti: Peste 30 de porci, sacrificaţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Focar de pestă porcină într-o localitate din Hânceşti: Peste 30 de porci, sacrificaţi

Aproape 30 de porci din satul Sărata Galbenă, raionul Hânceşti, vor fi sacrificaţi şi înhumaţi pe parcursul zilei de astăzi, după ce ieri seară analizele de laborator prelevate de la un animal decedat au confirmat prezenţa virusului pestei porcine. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către Maxim Sîrbu, şef de secţie în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit lui Maxim Sîrbu, focarul a fost înregistrat într-o gospodărie ţărănească, iar porcii erau de diferite vârste. Localitatea se află deja în carantină, până la sfârşitul zilei trebuie să fie instalate filtrele de verificare şi dezinfectare a unităţilor de transport.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat la începutul săptămânii că au fost ridicate toate restricţiile aplicate la ultimul focar de pestă porcină africană, din Comrat, după ce au fost lichidate toate focarele înregistrate la porcii domestici. Potrivit ANSA, în Republica Moldova, de la începutul anului, au fost înregistrate 30 de focare de pestă, dintre care 26 la porci întreţinuţi în gospodării casnice. Ca rezultat, au fost nimiciţi 402 porci şi 13 mistreţi.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândeşte repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate, pentru a preveni răspândirea bolii.

Similare
RECOMANDĂRI