Forţa de muncă la sfârşitul anului 2018: insuficienţă de specialişti în medicină, învăţământ şi administraţie publică
Sursa foto:Wall-Street.ro Vizualizari:

Forţa de muncă la sfârşitul anului 2018: insuficienţă de specialişti în medicină, învăţământ şi administraţie publică

La finele anului 2018, erau în evidenţă aproximativ 10,7 mii locuri de muncă vacante şi 18,7 mii şomeri, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Datele agenţiei arată că nu avem suficienţi specialişti în medicină, învăţământ şi administraţia publică. La fel, pe piaţa forţei de muncă sunt puţini conducători de troleibuz, confecţioneri în industria textilă şi încheietori tricotaje.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt înregistrate în mun. Chişinău  - 4167 funcţii vacante, iar cei mai mulţi şomeri sunt în raionul Ocniţa- peste 1500 de persoane.

Distribuţia locurilor vacante conform activităţilor economice denotă o preponderenţă a locurilor din industria prelucrătoare (39%), la coada clasamentului fiind domeniul activităţilor financiare şi asigurări.



Analizând locurile vacante conform salariilor, se atestă o pondere de 62% a locurilor cu salarii mai mari de 3000 lei, urmate de locurile cu salarii între 2000-3000 lei (14%), salarii în acord (21%) şi cele până la 2000 lei (3%).

O discrepanţă între cerere şi ofertă pe piaţa muncii se atestă în aspect de medii rural/urban. Din numărul total de şomeri în evidenţă la finele anului (18696 persoane) – 71% (13194 persoane) erau din localităţile rurale, iar locurile de muncă vacante în acest sector constituiau 6%(633 locuri) din numărul de locuri vacante în evidenţă (10673 locuri vacante).

Pe parcursul ultimilor ani, meseria de cusătoreasă rămâne a fi cea mai solicitată de către angajatori. Funcţii vacante de acest fel sunt aproximativ 2500.

Pe parcursul ultimilor ani numărul locurilor vacante înregistrate în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă este în creştere şi spectrul de profesii/meserii s-a diversificat.
Similare
RECOMANDĂRI