FOTO. Cum arată Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina după ce a fost reparat şi utilat datorită suportului financiar al Băncii Mondiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Cum arată Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina după ce a fost reparat şi utilat datorită suportului financiar al Băncii Mondiale

Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina a devenit o instituţie model în raion. Cel puţin asta spun cadrele didactice şi elevii care beneficiază în acest an de noi condiţii de studii. Potrivit acestora, instituţia s-a modernizat simţitor.

Toate sălile de clasă au fost dotate cu tehnologii avansate, au fost create laboratoare performante de fizică, biologie, chimie şi limbi străine, bucătăria şcolară a devenit de nerecunoscut, iar sistemele inginereşti corespund acum tuturor standardelor de funcţionalitate.

Alexandra Rusu, director: „Proiectul PRIM ne-a ajutat foarte mult. Liceul nostru a trecut printr-o metamorfoză deosebită. Mă refer la toate lucrările care au fost realizate. Noi am pus accentul pe schimbarea reţelelor de apă şi canalizare, reţelelor inginereşti, termice, reparaţia capitală a bucătăriei, a blocurilor sanitare. Am construit o casangerie suplimentară pentru a asigura cu căldură întreaga instituţie. Vreau să vă zic că în urma proiectului în instituţie este cald, este luminos şi este confortabil.”

Deşi mai au puţin timp la dispoziţie pentru a beneficia de toate dotările noi, elevii din clasele absolvente se bucură pentru cei mai mici care vor avea condiţii mult mai bune de studii decât au avut ei.

Mihai Postu, elev: „În calitate de elev în clasa a 12-a, care studiază în această instituţie de o perioadă îndelungată de timp, observ schimbări esenţiale atât în aspectul interior, cât şi în cel exterior al liceului. Nu putem nega că anume aceste renovaţii pun bazele unei  educaţii mai eficiente şi creării unui mediu mai plăcut pentru elevi.”

Anivart Gheorghiţă, elevă: „Din numele tuturor elevilor vreau să-mi exprim recunoştinţa  pentru toate schimbările ce au intervenit pe perioada acestui proiect. Dotarea sălilor de clasă cu table interactive fac studiul mai interesant şi mai interactiv şi pe noi ne motivează să devenim mai buni. Mă bucur că elevii din clasele mai mici vor reuşi să guste pe deplin din toate aceste inovaţii şi sunt mândră că în liceul meu se fac schimbări într-o direcţie bună.”

Şi pedagogii spun că pot organiza acum lecţii de o calitate mai înaltă, sporind interesul copiilor cu ajutorul tehnologiilor.

Cornelia Ceban, profesoară de limba şi literatura română: „Instituţia noastră a devenit o instituţie modernă care corespunde cerinţelor europene, este o instituţie model în raionul Rezina. Datorită tehnologiilor, lecţiile mele au devenit mult mai interactive şi interesante. În orice moment al lecţiei putem să accesăm dex-ul online, putem găsi informaţii despre viaţa şi activitatea marilor poeţi şi scriitori, să vizualizăm secvenţe din filmele marelor opere literare. Progresul în liceul nostru este evident.”

Totuşi, prin cea mai spectaculoasă transformare a trecut bucătăria şcolară, care acum dispune de cele mai performante utilaje, iar gătitul a devenit o adevărată plăcere pentru bucătarii de aici.

Maria Galescu, bucătar-şef: „Aproape tot utilajul din bucătărie este nou. Avem maşină de spălat vase, maşină de curăţat cartofii, camere frigorifice. Când este nou, totul este bun şi frumos şi lucrăm cu o dispoziţie mai bună.”

Părinţii apreciază mult schimbările prin care a trecut şcoala de circumscripţie din Rezina şi sunt fericiţi pentru copiii lor care învaţă anume în această instituţie.  

Lilia Tuluc, părinte: „În ultimul an, instituţia a suferit schimbări radicale în sensul bun al cuvântului. Au fost create laboratoare de fizică, chimie, biologie, lingofon. Noi, ca părinţi, suntem foarte nerăbdători ca copiii noştri să treacă în treapta gimnazială pentru a beneficia de toate acestea, întrucât ştiu că au fost dotate cu tehnologii de ultimă generaţie. Sunt foarte mulţumită şi fericită că copilul meu îşi face studiile anume aici.”

În Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina îşi fac studiile 1026 de elevi, cu 46 mai mult decât anul trecut. Instituţia este una dintre cele 23 beneficiare ale Proiectului „Reforma Învăţământului în R. Moldova” implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

Proiectul „Reforma Învăţământului în R.Moldova” este un împrumut investiţional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – decembrie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanţarea activităţilor ce vor consolida calitatea educaţiei şi vor duce spre un sector al educaţiei mai eficient.





Similare
RECOMANDĂRI