FOTO. VIDEO. Judecătoria Soroca devine mai accesibilă pentru justiţiabilii cu deficienţe locomotorii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. VIDEO. Judecătoria Soroca devine mai accesibilă pentru justiţiabilii cu deficienţe locomotorii

Judecătoria Soroca a instalat recent o rampă de acces la intrarea în sediul său central, pentru a facilita accesul la justiţie al persoanelor cu deficienţe locomotorii, în condiţii egale şi nediscriminatorii.

Aceasta a fost posibil datorită susţinerii Suediei, oferită prin intermediul proiectului „Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în R. Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „INVENTO”. Primăria Soroca a oferit terenul aferent pe care s-a construit rampa de acces, iar Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a acordat suport informativ şi metodologic la realizarea lucrărilor.

„Rampa este comodă, foarte bine făcută, ca la carte. E uşor de urcat şi de coborât. Eu pot să merg liber, singur, fără ajutor, e foarte comod”, afirmă, Vladimir Dârloi, locuitor al municipiului Soroca şi utilizator de scaun rulant.

Lucrările de confecţionare şi instalare a rampei s-au desfăşurat în perioada august – septembrie 2021. Costul acestora este de peste 50.600 lei.

„Datorită rampei, persoanele cu dizabilităţi locomotorii vor putea intra în mod independent în incinta sediului judecătoriei, pentru a-şi realiza dreptul la justiţie. Construcţia rampei este un pas spre a asigura egalitatea în drepturi”, a menţionat Raisa Cazacu, şefa Serviciului generalizarea practicii judecătoreşti şi relaţii cu publicul din cadrul Judecătoriei Soroca.

Potrivit Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, construcţia corespunde normativelor tehnice de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, şi anume: rampa este executată din material antiderapant, unghiul de înclinare a rampei este conform standardelor de accesibilitate, iar pe ambele părţi ale rampei sunt instalate bare de sprijin, la o distanţă corespunzătoare.

„Asumarea sarcinii de a oferi servicii centrate pe om în sectorul justiţiei se referă în mod prioritar la cât de incluzive sunt acestea, pornind - la propriu - din pragul unei judecătorii locale. Această realizare este încă o dovadă a importanţei profesioniştilor activi în sistemul judecătoresc, iniţiativa venind de la actorii locali, care au acţionat proactiv pentru a îmbunătăţi accesul la justiţie în Soroca şi au atras fonduri pentru aceasta”, a subliniat Ana Indoitu, Directoare executivă, INVENTO.

Judecătoria Soroca planifică să întreprindă şi alte măsuri de sporire a accesibilităţii sediului său, precum asigurarea cu rampe mobile în interiorul instituţiei. Resursele pentru această activitate au fost bugetate pentru anul financiar 2022.Similare
RECOMANDĂRI