Freedom MADE IN MOLDOVA, platformă de dialog între diferitele regiuni ale Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Freedom MADE IN MOLDOVA, platformă de dialog între diferitele regiuni ale Republicii Moldova

Un proiect care îşi propune să contribuie la educarea tinerei generaţii în spiritul valorilor fundamentale ale democraţiei, abordându-se în mod special aspectul libertăţii de exprimare în societatea liberă se va derula în mai multe localităţi din diferite regiuni ale Republicii Moldova.

Iniţiatorul proiectului „Freedom MADE IN MOLDOVA” este Laboratorul de iniţiative pentru Dezvoltare,  în colaborare cu Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale”, cu suportul financiar al Friedrich Naumann Foundation for Freedom .

Într-un comunicat de presă, organizatorii menţionează că îşi propun să creeze un spaţiu pentru dialog între diferite regiuni ale Republicii Moldovai, dialog rural-urban dintre ambele maluri ale râului Nistru.

În derularea programului, în foaierul şi în sala teatrului se vor întruni circa 300 de participanţi din diferite raioane ale republicii:
 
Ialoveni - Liceul Teoretic "Andrei Vartic", Liceul Teoretic "Petre Stefănucă"
Hânceşti - Gimnaziul "Logăneşti", satul Logăneşti
Criuleni - Liceul Teoretic "Boris Dânga".

De asemenea, întâlnirile vor avea loc şi în regiunea transnistreană la Tiraspol - Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Bender - Liceul Teoretic "Alexandru cel Bun" şi Râbniţa - Liceul Teoretic "Evrika”.
 
În proiect vor fi angrenaţi şi elevi din centrele de plasament subordonate  direcţiei municipale de protecţie a drepturilor copilului din mun. Chişinău.
 
Se vor desfăşura mai multe acţiuni cultural-educative, inclusiv o xpoziţie de pictură a dramaturgului şi scriitorului Iulian Filip, o expoziţie de carte a autorilor  Iulian Filip, Aurelian Silvestru, Ion Diviza, o onferinţă cu specialişti în educaţie, juridică, drepturile copiilor, scriitori şi jurnalişti şi o tombolă cu diferite premii pentru participanţi.
 
Pentru toţi reprezentanţii din cele şase raioane vor fi pregătite şi donate seturi de carte pentru bibliotecile din localităţi, cu autografele autorilor.
 
În cadrul conferinţei, în faţa auditoriului vor vorbi: Constantin Uzdriş, Coordonatorul site-ul oficial al TVR Moldova; Lucia Caciuc Roşioru, şef al Direcţiei municipale de protecţie a drepturilor copilului din mun. Chişinău; Iulian Filip, scriitor, dramaturg.

În final, participanţii vor viziona spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu, regie Alexandru Grecu, în care este abordată pregnant problema abuzurilor din societatea contemporană moldovenească, inclusiv cele ce ţin de libertatea de exprimare.

„Este un spectacol despre corupţia din Republica Moldova, un spectacol bazat în exclusivitate pe fapte reale. Suntem atraşi într-un joc periculos, noi, cetăţenii Republicii Moldova, un joc ce perturbează grav climatul moral din societate. Relaţiile umane sunt substituite prin „relaţii financiare”, iar omul începe să conteze mai mult prin „puterea sa de cumpărare şi de vânzare” decât prin umanitatea sa. Suntem o societate grav afectată de maladia corupţiei. Aceasta nu se mai manifestă episodic, sectorial, ci devine un fenomen generalizat, penetrând întregul sistem social. Numai creând un climat de transparenţă, liberă exprimare a opiniilor putem trata această maladie gravă a societăţi”, menţionează organizatorii.
 
Similare
RECOMANDĂRI