Gala ONU, la Chişinău. Cele mai creative acţiuni în favoarea drepturilor omului au fost premiate
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Gala ONU, la Chişinău. Cele mai creative acţiuni în favoarea drepturilor omului au fost premiate

Cele mai creative, eficiente, oportune şi participative acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova în 2019 au fost premiate aseară, 6 decembrie, la Gala Premiilor ONU, desfăşurată la Chişinău. Evenimentul este prilejuit de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, celebrată anual pe 10 decembrie, transmite IPN.

Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Simon Springett, a menţionat în cadrul ceremoniei de premiere că anul acesta sunt marcate două aniversări importante: 30 de ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului şi 25 de ani de la Conferinţa Internaţională privind Populaţia şi Dezvoltarea. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, la cea de-a 15-a ediţie a competiţiei sunt premiate realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Moldova. În opinia sa, este de datoria fiecăruia să-şi apere drepturile proprii, dar şi drepturile celor din jur, iar câştigătorii premiilor sunt anume aceste persoane, care au apărat drepturile omului.

Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că nu poţi vorbi despre un stat de drept fără valori democratice, fără respectarea drepturilor omului. Drepturile omului pornesc de la fiecare persoană şi nu doar prin revindecarea lor, precum şi prin respectarea drepturilor celor din jur. „Republica Moldova este într-un proces continuu de racordare a legislaţiei naţionale la prevederile tratatelor internaţionale, dar cu regret avem restanţe la implementarea acestor tratate, în primul rând la revindecarea tuturor drepturile care sunt garantate de aceste tratate”, a notat ministra.

Ediţia anului 2019 a competiţiei a inclus şase premii. Premiul pentru activism remarcabil în domeniul drepturilor omului în anul 2019 a fost acordat Ludmilei Adamciuc, care este foarte activă pe reţelele de socializare şi pe blogul său, unde scrie despre viaţa sa şi despre copilul ei cu sindromul Down. Femeia spune că astfel vrea să le arate oamenilor că viaţa lor nu este diferită de a altora. În opinia sa, oamenii trebuie să fie toleranţi, acceptând că oameni sunt diferiţi.

Premiul special pentru promovarea drepturilor şi sănătăţii sexual reproductive i-a fost oferit lui Andrei Lefter, un tânăr care locuieşte peste hotare. Acesta a mobilizat resurse financiare cu ajutorul diasporei pentru procurarea fotoliilor ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilităţi.

Premiul pentru integrarea remarcabilă a drepturilor omului şi echităţii în structura internă şi operaţională a organizaţiei a fost acordat ONG-ului EcoVisio. Organizaţia desfăşoară programe educaţionale, reuneşte actori cheie şi încurajează inovaţia ecologică şi cea socială.

Premiul pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local a fost acordat Clinicii Juridice Universitare Bălţi. Organizaţia vine să răspundă la necesităţile categoriilor defavorizate prin facilitarea accesului la justiţie şi promovarea metodelor moderne de instruire juridică universitară.

Premiul special pentru grupuri sau organizaţii ale copiilor şi tinerilor pentru realizări remarcabile în promovarea drepturilor omului a fost oferit reţelei naţionale de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor – Youth Klinic. Reţeaua are drept scop de a oferi suport specializat, de a preveni anumite situaţii problematice şi de a găsi soluţii concrete pentru problemele de sănătate cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din Republica Moldova.

Premiul General pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului a fost oferite asociaţiei „Iniţiativa Pozitivă”, organizaţie a pacienţilor afectaţi sau care sunt vulnerabili la HIV. Organizaţia este constituită de persoane care nu din auzite ştiu ce înseamnă să trăieşti cu HIV, tuberculoză, hepatita C şi dependenţa narcotică în Republica Moldova.

În cadrul Galei, cu prilejul celor 30 de ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, a fost acordat şi un premiu de debut, Arinei Gamreţcaia, pentru lucrarea „Drepturile ne protejează”. Adolescenta a fost una dintre cei peste 20 de copii care au participat la concursul de creaţie organizat de Oficiul Înaltului Comisar ONU. Participanţii au creat proiecţii video despre cum pot fi protejate drepturile omului prin tehnologiile informaţionale.
Similare
RECOMANDĂRI