Generaţia tinerilor este în descreştere continuă
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Generaţia tinerilor este în descreştere continuă

Aproape 27% din populaţia Republicii Moldova reprezintă tinerii, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 34 de ani. Datele Biroului Naţional de Statistică, prezentate cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, marcată pe 12 august, arată că generaţia tinerilor este în descreştere continuă.

Potrivit BNS, în perioada 2015-2019, populaţia cu vârsta de 14-19 ani a scăzut cu 28,4 mii de persoane, iar ponderea acestei categorii în numărul total al tinerilor s-a majorat nesemnificativ de la 22,5% la 1 ianuarie 2016, până la 23,5% la 1 ianuarie 2020, scrie IPN.

Numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani a scăzut cu 68,9 mii de persoane (cu 4,3 p.p.), a celor în vârstă de 25-29 de ani cu 56,5 mii (sau cu 1,8 p.p.), iar numărul celor cu vârsta de 30-34 ani cu 5,1 mii (cu 5 p.p. mai mult).

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, prim-ministrul Ion Chicu a transmis un mesaj în care menţionează că această zi este un bun prilej pentru a marca importanţa tinerilor ca cea mai însemnată forţă motrice a societăţii. De asemenea, pentru a analiza mai profund necesităţile şi aşteptările tinerilor, trasând noi perspective şi acţiuni pentru dezvoltarea societăţii.

„Sunteţi o forţă capabilă să construiască viitorul fiecăruia în parte, şi a întregii ţări, aşa cum îl visaţi. Pentru aceasta trebuie acţiune şi implicare activă la viaţa socială, politică şi economică – lucru esenţial pentru dezvoltarea durabilă a societăţii noastre. Voi sunteţi cei care generaţi soluţii, recomandări eficiente şi aduceţi viziunea nouă – numai aşa putem construi o ţară prosperă şi modernă. Urmărind acest obiectiv, Guvernul întreprinde toate măsurile pentru a creşte calitatea şi oportunităţile disponibile tinerilor pentru a oferi cât mai multe perspective de dezvoltare, acasă, în Moldova”, susţine Ion Chicu.

Şi ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, Igor Şarov, a transmis un mesaj în care menţionează că tinerii sunt resursa de energie, curaj şi talent. Sunt viitorul şi speranţa zilei de mâine a unei societăţi dezvoltate şi moderne, tinerii având un rol important în dezvoltarea cursului democratic şi european al Republicii Moldova. „Sunt ferm convins că tinerii nu sunt doar viitorul, dar şi prezentul ţării noastre, reprezentând o valoroasă resursă pentru dezvoltarea şi generarea schimbărilor sociale, pentru dezvoltarea economiei şi a domeniului inovaţiilor tehnologice”, a mai spus ministrul.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat, în 1999, data de 12 august Ziua internaţională a tineretului.
Similare
RECOMANDĂRI