Georgeta Mincu: Fiecare producător de vin ar trebui să aibă propria strategie de export
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Georgeta Mincu: Fiecare producător de vin ar trebui să aibă propria strategie de export

Sectorul producerii vinului şi al cultivării strugurilor nu poate fi neglijat, pentru că, datorită exporturilor, aduce cea mai multă valută în Republica Moldova, dar fiecare producător în parte trebuie să aibă propria strategie de export. Declaraţia aparţine ministrului agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Georgeta Mincu, şi a fost făcută la întrevederea pe care a avut-o cu vinificatorii şi producătorii de struguri din Republica Moldova.

„Avem un surplus de producţie pe piaţă, care nu are cine să îl consume. Noi avem instrumente de subvenţionare, care să vă ajute să elaboraţi o strategie de export, astfel încât, noi, în tandem cu Ministerul de Externe şi partenerii economici, să facem cât mai vizibile produsele noastre pe piaţă”, a spus ministrul agriculturii, potrivit IPN.

Reprezentanţii Consiliului de Coordonare a Viei şi Vinului prezenţi la întrevedere au enumerat câteva dintre propunerile vinificatorilor pe care îi reprezintă.

Astfel, aceştia au menţionat că este important ca în planul de acţiuni al Guvernului să fie introdus şi planul de dezvoltare a industriei vinului. Vinificatorii mai doresc ca Ministerul Sănătăţii să scoată vinul din categoria produselor alimentare şi să îl treacă la produse alcoolice.

Totodată, vinificatorii au precizat că lipsa Acordului de Liber Schimb cu China creează o ostilitate a pieţei chineze faţă de producătorii din R. Moldova de vin.

Georgeta Mincu a precizat că va pleca în China în perioada 22-25 august, iar în delegaţie vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai vinificatorilor. „Noi trebuie să avem foarte bine descrisă oferta noastră pentru această piaţă. Dar oferta trebuie să fie foarte bine analizată şi coordonată cu ceea ce se solicită pe piaţa chineză”, a declarat Georgeta Mincu.

Ministrul agriculturii a mai precizat că la instituţia pe care o conduce au fost raportate pagube de 100 de milioane de lei aduse sectorului cultivării strugurilor din cauza condiţiilor climaterice. „Nu ştim cum să procedăm deocamdată. Să acoperim pagubele celor afectaţi sau să căutăm 100 de milioane de lei, să subvenţionăm activitatea de distilare a vinului”, a spus Georgeta Mincu.

Ministra agriculturii a declarat că instituţia nu îşi va asuma angajamente faţă de vinificatori pe care nu le poate onora.
Similare
RECOMANDĂRI