Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Grădiniţa din Chişinău, unde copiii învaţă despre cultura şi tradiţiile altor ţări

Dragostea şi toleranţa faţă de alte culturi se învaţă de la vârste fragede. Şi-a propus asta o mamă din Chişinău, a cărei fetiţă de culoare a fost disciminată, ani la rând, de ceilalti copii. Pentru micuţii care sunt în aceeaşi situaţie dificila, Magdalena Adebayo a deschis o grădiniţă multinaţională, cu predare în limba engleză. Acolo cei mici învaţă despre tradiţiile şi cultura altor ţări, astfel încât cuvintele discriminare şi intoleranţă să le fie străine.

Faceţi cunoştinţă cu Kingsley, din Nigeria. Bărbatul care nu-şi vede viaţa decat printre copii face voluntariat în această grădiniţă. Îi întâmpină pe cei mici cu un zâmbet şi îi conduce până în grupă.
 
„În fiecare dimineaţă vin în şcoala asta aici, ajut cu copii, cu prezenţa spun salut, bună dimineaţa în limba engleză şi pentru asta am venit aici de luni până vineri.”
 
O grădiniţă prietenoasă şi plină de dragoste. Aşa şi-o dorea Magdalena Adebayo pentru copii săi, aşa că a creat-o şi pentru ceilalţi. Asta după ce prima ei fetiţă s-a simţit discriminată în instituţiile de învăţământ din Chişinău.
 
„Îmi dădea întrebări de genul eu sunt urâtă cu mine nu vrea să se joace nimeni.Copilul a fost traumat. Şi acum cînd am al treilea copil fetiţa de 3 anişori mă gîndeam ce să fac cu ea nu vreau să trec prin acestă traumă din nou.”
 
În grădiniţă sunt acum micuţi de diferite etnii, însă toţi vorbesc engleza. Prin diverse activităţi, copii învaţă să fie toleranţi şi liberi. Chiar şi păpuşile au feţe de diferite culori.
 
Copii sunt mereu implicaţi în activităţi de dezvoltare personală. În fiecare zi au parte de noi experimente. Mai mult, ei fac muzică şi merg în excursii prin Chişinău.
 
„Aici la grădiniţă eu fac experimente şi mă joc cu prietenii mei. -Pictaţi? -Da.”

„Noi avem o profesoară minunată şi activităţi interesante, îmi place mâncarea pe care o avem. Noi avem foarte multe activităţi.”

Părinţii pot sta liniştiţi şi asta pentru că pe parcursul zilei ei primesc rapoarte cu pozele copiilor.
 
„Avem şi poze notiţe, dacă copilul a avut un incident oarecare, o zgârâietură, imediat notoficăm părinţii şi vedem activităţile pe care le-a făcut copilul în timpul zilei, cum a mâncat, cum a avut ora de somn. Mergînd în maşină vorbeşti, da eu azi am văzut că ai învăţat asta şi totuşi e o comunicare mai eficientă.”
 
Grădiniţa, care are atât program normal cât şi program prelungit, poate găzdui 24 de copii. Pentru o lună, părinţii trebuie să plătească 450 de euro. 
Similare
RECOMANDĂRI