Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Graţie unui proiect finanţat de UE, oraşul Călăraşi are un nou sistem de iluminare stradală

Oraşul Călăraşi s-a schimbat la faţă. Aseară, a fost dat în exploatare un nou sistem de iluminare stradală, graţie unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Au fost investiţi aproape 14 milioane de lei pentru iluminarea a 25 de kilometri de drum.

Locuitorii din Călăraşi se pot mândri cu cel mai modern sistem de iluminat din Republica Moldova. În decursul ultimilor trei ani, cu sprijinul Uniunii Europene au fost iluminate mai bine de jumătate din străzile oraşului.  

LIUBOMIR CHIRIAC, director executiv IDIS Viitorul, manager de proiect: „Ledurile respective sunt tehnologii europene, cu un termen de garanţie de 5 ani. A fost implementat tehnologiile care sunt cu mult mai performante de cât cele existente în Republica Moldova, de fapt este un proiect demonstraţional.”

Noul sistem de iluminat va reduce considerabil emisiile de bioxid de carbon, iar autorităţile locale vor economisi cel puţin 120 de mii de lei pentru consumul de energie electrică.

ION OLARI, primarul oraşului Călăraşi: „Acest proiect, în primul rând a rezolvat o problemă socială, un confort, dar şi o component de mediu. Acest proiect a rezolvat pest 50 % din iluminatul stradal.”

Locuitorii din Călăraşi sunt mulţumiţi că în oraş se fac resimţite proiectele europene de modernizare a infrastructurii.

„Era tare întuneric şi tare greu de mers noaptea, căci numa gropi. Acum suntem tare mulţumiţi de toate ce s-au făcut.”

„Când este lumină este mai uşor de mers, mai uşor noaptea de circulat. Este mai sigur şi pentru cei maturi şi pentru copiii care vin de la şcoală.”

Costul total al proiectului este de aproape 14 milioane de lei. Aproape 11 milioane a oferit Uniunea Europeană, iar restul banilor au fost alocaţi de Guvern şi primăria Călăraşi.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Eficienţa energetică a reprezentat întotdeauna o prioritate a asistenţei oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova şi măsurile relevante au fost o cheie pentru lansarea multor proiecte care au fost finanţate de UE aici.”

În Municipiul Călăraşi, sunt aproape 17 mii de locuitori.
Similare
RECOMANDĂRI