Gripa AH1N1 a provocat încă un deces în acest sezon
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gripa AH1N1 a provocat încă un deces în acest sezon

Săptămâna trecută încă o persoană a decedat din cauza gripei de tip A(H1N1). Este vorba despre o femeie de 63 de ani din raionul Rîşcani, care, avea concomitent şi infecţie respiratorie acută bacteriană cu traheobronşită, pneumonie bilaterală, edem pulmonar şi cerebral, şoc toxic infecţios. Pacienta nu a fost vaccinată contra gripei, spune Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Acesta este al doilea caz de deces din acest sezon, după ce o altă femeie a murit pe patul de spital la 15 decembrie 2018.

Conform datelor, la momentul actual, în Republica Moldova, situaţia epidemiologică prin gripă este mai jos de pragul epidemic.
 
Săptămâna trecută au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 8 confirmate de laborator, fiind înregistrat.
 
În această perioadă au fost înregistrate 6751 cazuri de infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi 506 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituţiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 6,0%.
 
De asemenea, în perioada de referinţă în laboratorul virusologic al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezenţa virusurilor gripale şi non-gripale, prin metoda molecular biologică, 26 probe de la persoane cu infecţii respiratorii virale, 8 probe au fost pozitive la prezenţa virusurilor gripali (5 – A(H1N1)pdm09 şi 3 –A(H3N2)) şi 2 probe au fost pozitive la prezenţa virusurilor respiratorii non-gripale.
 
În republică continuă imunizarea contingentelor profesionale şi cu risc sporit de îmbolnăvire şi dezvoltare a complicaţiilor post-gripale cu vaccin antigripal a copiilor şi adulţilor cu maladii cronice expuşi unui risc înalt al complicaţiilor datorate gripei, lucrători ai instituţiilor medico-sanitare publice, personalul instituţiilor de asistenţă socială, studenţii, rezidenţii şi cadrul didactic planificaţi a fi antrenaţi în acordarea asistenţei medicale bolnavilor în caz de epidemie de gripă, efectivul poliţiei de frontieră, personalul serviciului vamal din punctele de trecere a frontierei, efectivul MAI, efectivul Armatei Naţionale şi cel al Trupelor de Carabinieri planificat a fi antrenat în efectuarea măsurilor antiepidemice în focarele de gripă.
 
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie şi respectarea regulilor de igienă:
 
• adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
 
• evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
 
• folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical şi la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
 
• igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;
 
• spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
 
• acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
 
• stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
 
• evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
 
• triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
 
• acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic.
Similare
RECOMANDĂRI