Guvernul a aprobat impozitarea tichetelor de masă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a aprobat impozitarea tichetelor de masă

Aplicarea contribuţiilor obligatorii de asigurări sociale asupra tichetelor de masă este una din măsurile fiscale aprobate de Guvern.

Potrivit ministrei finanţelor, Natalia Gavriliţă, în prezent, 30 de mii de persoanele fizice primesc câte aproximativ 990 de lei lunar sub formă de tichete de masă. Această valoare este scutită totalmente de la plata impozitelor, contribuţiilor de asigurări sociale şi primelor de asigurări medicale, transmite IPN.

Ea a mai precizat că, în luna aprilie 2019, au fost emise tichete de masă în valoare de 27 de milioane de lei, fiind în creştere datorită numărului de angajatori care acceptă această formă de acoperire a cheltuielilor de hrană pentru angajaţii lor. Astfel, conform estimărilor, valoarea tichetelor de masă emise lunar la sfârşitul anului 2020 va atinge cifra de 62 de milioane de lei. Aplicând cotele actuale de impozitare, se constată că bugetul public naţional va rata suma de 21 de milioane de lei lunar.

Se prognozează că pe parcursul anului 2020 suma pentru emiterea tichetelor de masă va creşte aproximativ cu trei milioane de lei lunar.

Totodată, deficitul Bugetului de Asigurări Sociale de Stat este mai mare decât cel prognozat. Respectiv, se majorează presiunea şi asupra Bugetului de Stat, care trebuie să transfere mai multe mijloace la BASS.

În condiţiile respective, Guvernul propune ca asupra tichetelor de masă să fie aplicate contribuţiile obligatorii de asigurări sociale, adică 18% plătite de angajator şi 6% de către angajat.  

Potrivit datelor prezentate, aproximativ 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind oferite de 620 de angajatori.
Similare
RECOMANDĂRI