Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a dat undă verde proiectului cu privire la majorarea pensiei minime până la 2000 de lei

Guvernul de la Chişinău a dat undă verde proiectului cu privire la majorarea pensiei minime până la 2000 de lei. Creşterea se va aplica de la 1 octombrie, iar beneficiarii vor fi pensionarii care au un stagiu complet de cotizare şi o pensie mai mică de 2000 de lei. Diferenţa va fi achitată în baza unui supliment de solidaritate. Alocaţiile de la bugetul de stat sunt de 512 milioane de lei pentru acest an, iar pentru 2022 se estimează cheltuieli de 2,1 miliarde de lei.

Potrivit hotărârii de Guvern, 183 de mii de pensionari care au stagiu complet de muncă se vor bucura de majorare, astfel încât pensia lunară să atingă pragul de 2000 de lei. În medie, creşterea va fi de 366 de lei şi de ea se vor bucura 35% dintre cei pensionaţi pentru limită de vârstă.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: În cazurile extreme, e vorba de un salt de la o pensie de 1200 de lei pe lună, la una de 2000 de lei. La cealal capăt, sunt cei cu pensia de 1900 de lei care vor primi, la fel, 2000 de lei.”

Şi cei cu stagiu incomplet de muncă vor primi pensii mai mari cu aproape  400 de lei, tot de la 1 octombrie. Este vorba de 125 de mii de persoane, care reprezintă 24% dintre toţi cei pensionaţi pentru limita de vârstă.

Azi, Guvernul a mai aprobat şi creşterea alocaţiilor sociale la 71 de mii de beneficiari.

Este vorba de o creştere medie de 700 de lei, astfel încât suma va ajunge la 1180 de lei.
Cu aproape 1100 lei se va majora alocaţia pentru dizabilitate severă, pentru 3000 de beneficiari, care vor primi astfel lunar suma de 1500 de lei.
22 de mii de persoane cu dizabilitate accentuată vor primi o alocaţie de 1400 de lei, în creştere cu aproape o mie de lei.

Iar în cazul celor care primesc ajutor pentru dizabilitate medie, creşterea va fi de peste 700 de lei şi se va ajunge la o alocaţie de o mie de lei. La pachet cu majorările de pensii şi alocaţii, Guvernul a făcut şi alte modificări importante.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Proiectul legii prevede la determinare venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabiliatet severă sub vârsta de 18 ani, sau a unei perosane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinţi, tuture sau curator, să fie luat în considerare salariu mediu lunar pe ţară la data calculării pensiie. Actualmente se ia în calcul salariu minim pe ţară care este 1000 de lei. Propunem, de asemenea, ca de dreptul de rexeminare a pensiei să beneficieze nu doar pensionarii de limita de vârstă ci şi cei care au pensie de dizabilitate.”

Totodată, de la 1 octombrie, pensia tuturor beneficiarilor se va indexa cu 3,86%, ceea ce înseamnă o majorare de circa 85 de lei. Indexarea din octombrie anul trecut a fost de doar 1,09%. În prezent, în Republica Moldova, pensia minimă este de 1188 lei. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, 70% dintre toţi beneficiarii de pensii de limită de vârstă au venituri sub minimul de existenţă.
Similare
RECOMANDĂRI