Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică în contextul COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică în contextul COVID-19

Un Consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru a fost instituit de către Guvern, în contextul atestării unui nivel critic al situaţiei epidemiologice în Republica Moldova. Potrivit Guvernului, platforma a fost creată pentru a oferi expertiză, consultanţă şi recomandări în gestionarea eficientă a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 şi a altor situaţii de risc epidemiologic care afectează sănătatea publică.

În calitate de membri ai Consiliului se regăsesc conducători ai principalelor instituţii medicale din ţară, specialişti din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidenţial în domeniul sănătăţii, Ala Nemerenco, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi asociaţiilor din domeniul medical.

În prima şedinţă a Consiliului, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de creşterea numărului de infectări. El şi-a exprimat convingerea că instituirea acestei platforme de lucru va contribui la luarea deciziilor prompte şi eficiente.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Tatiana Zatîc, a remarcat că în ultimele două săptămâni s-a atestat o creştere îngrijorătoare a ratei de contagiozitate, a numărului de decese şi a numărului teritoriilor clasificate în cod roşu de alertă. Evaluând situaţia în domeniul sănătăţii publice, membrii Consiliului au accentuat necesitatea introducerii unor restricţii mai dure pe întreg teritoriul ţării, astfel încât să fie redusă presiunea de pe sistemul medical.

Astfel, în perioada 1-15 martie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit în Republica Moldova un regim special de activitate a instituţiilor educaţionale, transportului, dar şi a teatrelor şi sălilor de spectacol, în scopul combaterii răspândirii virusului COVID-19. De asemenea, persoanele care intră în ţară vor trebui să prezinte testul negativ la COVID-19, în caz contrar, vor fi obligaţi să stea în izolare 14 zile.

Cât priveşte implementarea Planului naţional de imunizare anti-covid al populaţiei, instituţiile din ţară sunt dotate cu tot echipamentul necesar care ar permite respectarea lanţului frigorific atunci când dozele de vaccin vor ajunge în ţară. Au fost stabilite etapele procesului de vaccinare, iar specialiştii din sănătate continuă instruirea medicilor din teritoriu cu privire la imunizare.
Similare
RECOMANDĂRI