Igor Grosu îndeamnă femeile din Republica Moldova să facă testul citologic o data la 3 ani, în special cele din grupul cu risc
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Grosu îndeamnă femeile din Republica Moldova să facă testul citologic o data la 3 ani, în special cele din grupul cu risc

În Republica Moldova a început săptămâna internaţională de prevenire a cancerului de col uterin care, în 2022, se organizează în Republica Moldova pentru al zecelea an consecutiv. Cu această ocazie, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a venit cu un îndemn către toate femeile.

„În Republica Moldova, la fiecare 3 zile, o femeie pierde lupta inegală cu cancerul de col uterin. Ultimele date statistice arată că de cele mai multe ori este vorba de femei cu vârstele cuprinse între 35-45 de ani.

Chiar dacă este o maladie de care suferă exclusiv femeile, bărbaţii au un rol important în ceea ce ţine de prevenirea acestei boli. Îndemn toţi bărbaţii să încurajeze femeile din preajmă să facă testul citologic o data la 3 ani, mai ales cele din grupul cu risc.

Cancerul de col uterin este o maladie oncologică care în ziua de azi poate fi prevenită uşor prin efectuarea regulată a screening-ului de col uterin (testul citologic sau PAP-test) şi vaccinarea împotriva HPV (virusul papilloma uman)”, a scris Igor Grosu, pe reţelele de socializare.

Campania naţională „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic” şi Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi alţi parteneri.

Similare
RECOMANDĂRI