Îmbunătăţirea calităţii drumurilor din Republica Moldova ar putea fi posibilă datorită utilizării plasticului
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

Îmbunătăţirea calităţii drumurilor din Republica Moldova ar putea fi posibilă datorită utilizării plasticului

Îmbunătăţirea calităţii drumurilor din Republica Moldova şi rezistenţa lor în timp ar putea fi posibilă datorită utilizării plasticului. De luna viitoare, Adminstraţia de Stat a Drumurilor va utiliza plastic granulat pentru construcţia şi reabilitarea a două porţiuni de drumuri naţionale. Noul produs va permite reducerea emisiilor de CO2 şi scăderea costurilor de asfaltare. Totodată, până la sfârşitul anului, autorităţile promit să finalizeze toate drumurile care se repară cu bani oferiţi de partenerii externi.

Plasticul poate fi reintrodus în circuit şi utilizat chiar la construcţia drumurilor. Metoda este simplă - acesta este granulat, amestecat cu un reactiv şi apoi adăugat în compoziţia betonului asfaltic. Produsul din plastic recilat MR8 îmbunătăţeşte rezistenţa drumurilor cu 60 la sută. Asta înseamnă că drumurile vor avea o durată de exploatare mai mare de 5 sau chiar de 10 ori.

SERGIU BEJAN, director general interimar, Administraţia de Stat a Drumurilor: „Împreună cu solicitările care au venit din partea MInisterului Mediului. O să avem două sectoare experimentale. Unul în r. Străşeni, pe un drum regional, într-o zonă mai agresivă, sub influenţa apelor subterane, şi al doilea pe traseul naţional M5. Ambele sectoarele au în jur de 500 metri, o să lucrăm cu 2 companii."

Utilizarea în catităţi mai mici a bitumului va reduce emisiile de CO2. Totodată, drumul care are în compoziţie plastic este rezistent la fluctuaţiile de temperatură de la - 40 la +80 de grade celsius. Până la sfârşitul anului, Administraţia de Stat a Drumurilor, planifică să finalizeze toate proiectele finanţate din bani externi.

SERGIU BEJAN, director general interimar, Administraţia de Stat a Drumurilor: „Vrem să finalizăm coridoarele cu banca mondială, care se închid în acest an. Vrem să închidem obiectivele care sunt finanţate de BERD şi BEI. Până la sf. lui 2021. Cam în jur de 40-45 de obiective, care s-au întins de ani. Cunoaştem CHişinău R1, Chişinău-Străşeni, sau sectorul ocolire Ungheni, de 7 ani se munceşte acolo."

Din cauza războiului din Ucraina şi creşterii preţurilor la produsele energetice şi carburanţi, preţurile la materialele de construcţie au crescut cu 30 la sută. Joi, Guvernul a aprobat o Hotărâre care stabileşte un mecanism de ajustare a preţurilor. Astfel, ASD va putea semna de două ori pe an acorduri adiţionale cu companiile care au câştigat licitaţiile de repaţiile a drumurilor pentru a recalcula costurile materialelor.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Utilizează un coefficient de ajustare care se aplică contractelor în situaţii de modificare de preţ. Acaestă decizie va aduce mai multă previzibilitate şi siguranţa în contractele publice şi va ajuta agenţii economici să planifice mai bine bugetele propuse la aceste concursuri.. "

În gestiunea Administraţiei de Stat a Drumurilor sunt 5902 de kilometri de drumuri. Peste 600 de kilometri sunt drumuri expres, aproape 2 mii de kilometri sunt drumuri republicane, iar 3222 de kilometri sunt drumuri regionale.
Similare
RECOMANDĂRI