În 2019 femeile au avut cea mai mare pierdere salarială din ultimii şase ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 2019 femeile au avut cea mai mare pierdere salarială din ultimii şase ani

În 2019 diferenţa salarială în Republica Moldova a constituit 14,4%, marcând cea mai mare pierdere financiară anuală pentru femei din ultimii şase ani, de peste 14 mii de lei. Datele sunt prezentate de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în contextul Zilei Egalităţii Salariale, care este marcată anual pe data de 24 februarie.

Alina Andronache, specialistă în advocacy şi comunicare în cadrul CPD, a spus, într-o conferinţă de presă al IPN, că o femeie a trebuit să lucreze de la începutul anului 36 de zile suplimentare pentru a atinge câştigul salarial pe care l-a avut un bărbat anul trecut. Şi la etapa beneficierii de pensie pentru limită de vârstă, anul trecut s-a înregistrat o disparitate de gen semnificativă – de 21,6%, în defavoarea femeilor. Cu patru puncte procentuale mai mare faţă de anul 2019. Toate aceste discrepanţe, spune Alina Andronache, determină pierderi financiare enorme pentru femei.

Natalia Covrig, analistă de politici publice în cadrul CPD, a spus că un sondaj de opinie realizat în rândul angajaţilor a arătat că salariul bărbaţilor este cu 25% mai mare decât al femeilor. Discrepanţa salarială apare din cauza numărului de ore lucrate, a poziţiei ocupate în cadrul companiei sau a profilului angajatorului, elemente care avantajează bărbaţii. Chiar şi dacă acestea ar fi egale, pe piaţa muncii va exista o inegalitate de remunerare de peste 16%, deoarece persistă fenomenul discriminării femeilor. Salariile femeilor sunt mai mici indiferent unde activează, în sectorul public sau privat şi indiferent de domeniul de activitate.

Potrivit lui Andrei Brighidin, expert în egalitate şi combaterea discriminării, director pentru dezvoltare la Fundaţia Est-Europeană, a spus că nivelul redus de transparenţă salarială creează un mediu favorabil pentru practici discriminatorii la locul de muncă. Confidenţialitatea salariului, prevăzută de legislaţie, face dificilă identificarea situaţiilor de discriminare salarială. Plângeri legate de plata inegală nu pot fi înaintate deoarece angajaţii nu au informaţii certe despre diferenţa de salarii. Expertul susţine că sunt necesare politici şi reforme esenţiale pentru a oferi oportunităţi echitabile femeilor şi bărbaţilor în relaţiile de muncă.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare constată că, pentru a reduce inegalitatea salarială între femei şi bărbaţi, este necesar să fie definit principiul de plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. Totodată, este recomandă introducerea măsurilor de transparentizare a sistemului de salarizare.

CPD a făcut constatările în baza datelor oferite de către Biroul Naţional de Statistică.
Similare
RECOMANDĂRI