Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În această toamnă deja patru oameni au murit din cauza gazelor emanate la fermentarea mustului

Nu doar consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii ci şi procesul de fermentare a vinului în beci. Dioxidul de carbon eliminat în procesul de fermentare este extrem de periculos şi a produs deja multe victime.

Salvatorii au început o campanie de prevenire şi au pornit să verifice beciurile oamenilor dar şi să-i înveţe mici trucuri care îi pot salva de la moarte prin intoxicare. Prima regulă este să intri în beci cu o lumânare aprinsă.

Toamna, în beciurile din Moldova, oxigenul este căutat cu lumânarea. În procesul de fermentare a vinului se elimină dioxid de carbon, un gaz fără miros şi fără culoare dar care poate ucide un om în câteva secunde.

La nea Constantin din Vorniceni, lumânarea a ars continuu în beci, semn că butoaiele sale, pline cu vin nu mai prezintă un pericol. Face vin de-o viaţă şi respectă cu stricteţe regulile.

Pentru ca vinul să fie mai bun, trebuie păstrat într-un butoi de lemn, spune nea Nicolae şi nu trebuie fermentat prea mult pentru că devine prea acru.

Pentru ca vinul să fie dulce, este turnat în butoi încă în proces de fermentare. De aici vine şi pericolul de intoxicaţie. Nea Nicolae ştie cum să-şi poarte de grijă, chiar dacă nu mai ţine în gura beciului masca antigaz.

Dacă respecţi toate regulile cu stricteţe, pericolul stă departe, spun salvatorii.

La Vorniceni, în acest an, vin e din belşug. Pentru că oamenii n-au prea avut unde să-şi vândă strugurii, o să facă doar vin din ei. De la începutul sezonului de recoltare a strugurilor, 4 oameni au murit asfixiati iar unul a fost salvat in ultima clipă.





 
Similare
RECOMANDĂRI