În acest an, au fost exportate mai puţine căpşuni din cauza ploilor abundente din mai şi iunie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În acest an, au fost exportate mai puţine căpşuni din cauza ploilor abundente din mai şi iunie

Ploile cu grindină din lunile mai şi iunie au compromis calitatea căpşunelor. Prin urmare, majoritatea contractelor de export încheiate au rămas nerespectate. Atât producătorii care au cultivat căpşuni pe teren deschis, cât şi cei cu terenuri protejate, au avut de suferit, susţine Aneta Ganenco, preşedinta Asociaţiei „Pomuşoarele Moldovei”.

Potrivit Anetei Ganenco, din cauza umidităţii înalte, căpşunele s-au stricat mai repede şi nu au putut să fie exportate. Aproape fiecare producător care îşi exportă marfa a raportat pierderi. Nici pe piaţa internă nu s-au făcut vânzări mari, în condiţiile în care se atestă „o invazie de pomuşoare din Ucraina, iar cumpărătorului i se spune că produsul este moldovenesc”, a menţionat preşedinta Asociaţiei „Pomuşoarele Moldovei” pentru IPN.

În Republica Moldova sunt aproximativ patru mii de hectare de plantaţii de pomuşoare. Suprafeţele ocupate de culturile bacifere sunt în creştere. De la o mie de hectare înregistrate în 2010, la patru mii în 2018. Anul trecut, exportul de pomuşoare a constituit 2800 de tone, cu 1000 de tone mai mult faţă de 2017.
Similare
RECOMANDĂRI