În anul 2020, ANI a iniţiat 400 de controale şi a constatat peste 200 de încălcări
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În anul 2020, ANI a iniţiat 400 de controale şi a constatat peste 200 de încălcări

Autoritatea Naţională de Integritate a prezentat în şedinţă publică proiectul Raportului de activitate pentru anul 2020, care poate fi consultat pe pagina web a ANI. Conform datelor prezentate, Inspectoratul de Integritate al ANI a iniţiat 400 proceduri de control, potrivit unui comunicat de presă al ANI.

Cele mai multe controale au derulat pe regimul juridic al conflictelor de interese, în număr de 156 de proceduri. În alte 125 de cazuri, inspectorii de integritate au verificat averile subiecţilor declarării. Iar, 114 proceduri de control au fost realizate pe aspectul incompatibilităţilor în funcţia publică.

În cadrul controalelor iniţiate, în circa 156 de cazuri au vizat subiecţi aflaţi în funcţie de demnitate publică. În procedurile de control din 2020, sunt vizaţi şi înalţi demnitari de stat: un fost preşedinte al Republicii Moldova, 32 de deputaţi, 20 de procurori, 11 judecători, un secretar de stat, un director SIS, un fost director SIS, doi membri CEC, un membru CSM, un director al Agenţiei ”Moldsilva”. Printre subiecţii de demnitate publică în privinţa cărora au fost iniţiate controale se enumeră şi 7 preşedinţi de raion, 3 vicepreşedinţi de raion, 71 de primari şi 4 viceprimari, etc.

În rezultatul controalelor, inspectorii de integritate au constatat peste 210 încălcări admise de subiecţii declarării. Astfel, doi deputaţi au fost stabiliţi cu încălcarea regimului juridic al averii şi intereselor personale, iar în cazul a trei deputaţi s-a demonstrat incompatibilitate în funcţiile deţinute.

Încălcări ale legislaţiei ANI au fost constatate şi pe numele unui procuror şi a unui judecător. Procurorul a încălcat regimulul juridic al averii, iar judecătorul s-a aflat în incompatibilitate de funcţie. Totuşi, cele mai multe constatări au fost stabilite în cazul aleşilor locali. Circa 44 de primari au admis conflicte de interese cu persoanele apropiate, alţi şase subiecţii au deţinut şi alte funcţii simultan cu mandatele de primar. Câte un caz de resticţii şi avere nedeclarată au fost stabilite pe numele a doi primari.

În cazul în care, actele de constatare emise de inspectorii de integritate vor rămâne definitive în instanţa de judecată, circa 182 de subiecţi riscă să rămână fără funcţii sau să fie decăzuţi din dreptul de a mai deţine o funcţie publică sau de demnitate publică. Printre cei vizaţi sunt patru deputaţi, 1 membru CSM, câte un reprezentant al AGEPI şi Cancelaria de Stat, 49 de primari, 4 preşedinţi de raion şi alţi 4 vicepreşedinţi de raion, dar şi alţi subiecţi, inclusiv din această categorie.
Similare
RECOMANDĂRI