Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În anul pandemic 2020, cetăţenii Republicii Moldova au apelat mai puţin la serviciul de urgenţă 112 decât în 2019

În anul pandemic 2020, cetăţenii Republicii Moldova au apelat mai puţin la serviciul de urgenţă 112 decât în 2019. Au fost înregistrate peste două milioane şi jumătate de apeluri, cu aproape 20 la sută mai puţin, comparativ cu anul 2019.

Anul trecut, în jur de 6-7 mii de persoane au apelat zilnic la serviciul de urgenţă 112.

APELURI ÎN TIMP DE 24 DE ORE
Media zilnică     7 100
Număr maxim               10 320 
Număr minim                5 839


VICTORIA MITROFAN, operator 112: "Zilele supraîncărcate sunt sărbătorile reigioase, de exemplu mâine e sf. Vasile noi suntem în noapte. O să avem o noapte veselă. Şi vineri seara, sâmbătă, duminică sunt mai aglomerate.  Sunt mai multe cazuri de poliţie la sfârşit de weekend. Iată după sărbători avem a doua zi intoxicaţii alimentare".

Jumătate dintre apelurile la Serviciul 112 nu erau cazuri de urgenţă, iar multe dintre ele au fost false.

ALIONA MOROGAI, operator 112: "Cetăţenii des poate şi confundă 112 cu alte servicii. Cum ar fi servicii de livrări pizza şi alte produse şi sună la noi şi rămân foarte umiţi de ce nu am efectua şi acest lucru. Sună des cu telefoanele blocate, care ar trebui să sune operatorilor de telefonie mobilă.  Foarte des apelurile nu sunt urgente vin cu propuneri că nu le place o lege".

ANATOLIE GÎRNEŢ, operator 112: "Între 150 şi 200 de apeluri care personal le pot procesa eu. Dintre care cam 30 de procente ar fi false. Orele de dimineaţă când începe o nouă zi, 5-6, hai să ne spuneţi când se deschide secţia de paşapoarte, când se pornesc rutele de la gară primul torilebuz".

Potrivit statisticilor, 40% la sută dintre cei care în 2020 au sunat la 112 erau persoane vârstnice, iar femeile au apelat mai des decât bărbaţii. Cele mai solicitate intervenţii medicale au fost în cazuri de afecţiuni respiratorii, hipertensiune arterială şi dureri abdominale. Mai puţin au cerut ajutor pentru copii. 


Afecţiuni respiratorii                        9,85%
Hipertensiune arterială                    9,56%
Dureri abdominale sau de spate       7,52%
Dureri toracice                                5,83%
Simptome neclare                           5,60%
Copii bolnavi                                   2,18%

De cele mai multe ori, poliţia a fost chemată pentru a interveni în situaţii de conflict.

VICTORIA MITROFAN, operator 112: "Violenţa a fost mult mai multă în familii, dar nu aş zice că e doar din cauza autoizolării, dar totuşi eu cred că e şi din cauza alcoolului".

Serviciul de urgenţă 112 a anunţat că a fost mai operativ anul trecut şi a recepţionat în primele 5 secunde peste 70 la sută din totalul apelurilor. 
Similare
RECOMANDĂRI