Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Chişinău a fost deschis primul Centru de Caritate pentru Refugiaţi

Primul Centru de Caritate pentru Refugiaţi a fost deschis la Chişinău. Cetăţenii străinii vor beneficia de cazare, asistenţă financiară şi produse de igienă. De asemenea, pentru refugiaţii vor fi organizate cursuri de învăţare a limbii române, pentru a intracţiona mai uşor cu localnicii, iar ulterior să-şi găseasc un loc de muncă.

Centrul de Caritate pentru Refugiaţi se află pe strada 31 August 1987.

AHMAD DJAVID PAKNEHAD, directorul Centrului Comunitar Pentru Refugiaţi: „Când un străin se înregistrează la Biroul de Migraţie şi Azil, el se confruntă cu mai multe probleme. Ei sunt cazaţi temporat la centrul de la lângă aeroport, şi desigur, ei au nevoie de produse alimentare, produse igienice, un ajutor bănesc, iar dacă copiii trebuie înmatriculaţi la şcoală, grădiniţă, au nevoie de medic de familie, noi oferim aceste servicii.”

Centrul a fost creat cu sprijinul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

 ROLAND SCHILLING, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi: „Centrul este foarte important deoarece acesta este locul unde refugiaţii care trăiesc în Republica Moldova sunt ajutaţi să se integreze, să găsească un loc de muncă, să fie consiliaţi despre condiţiile de trai. Aceasta este cel mai important pentru că, atunci, când vii din altă ţară, nu ştii mare lucru, este crucial.”

Potrivit statisticii, de la obţinerea independenţei şi până astăzi, puţin peste două mii de străini au solicitat protecţie autorităţilor de la Chişinău. Explicaţiile sunt simple: nu avem conflicte armate active în imediata apropiere a graniţelor, fapt care ar alunga oamenii de acolo. Nici economia nu este una solidă, lucru care, pe lângă linişte, de cele mai dese ori, îi atrage pe refugiaţi.

Cele mai multe solicitări au fost depuse în perioada  2014-2015, când în estul Ucrainei a început războiul dintre separatişti şi armata de la Kiev. Potrivit biroului Migraţie şi Azil, aproape 500 de refugiaţi aşteaptă acum un răspuns pozitiv de la autorităţi.
Similare
RECOMANDĂRI