Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În exclusivitate din Ucraina: Intenţia Kievului de a construi şase hidrocentrale pe Nistru, ar putea seca fluviul

Intenţia oficialilor de la Kiev, de a construi şase hidrocentrale pe râul Nistru, ar putea duce la secarea fluviului. Ecologiştii din Ucraina şi Republica Moldova trag un semnal de alarmă şi spun că în goana după bani, autorităţile celor două state ar putea lăsa, pe termen lung, populaţia fără principala sursă de apă potabilă. Urmăriţi în continuare un reportaj în exclusivitate la acest subiect, realizat în Ucraina, la Novodnestrovsk.

Guvernul Ucrainei a adoptat Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026, program care prevede construirea a şase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului. Potrivit ecologiştilor, realizarea acestor planuri ar însemna o catastrofă ecologică.

Construcţia hidrocentralelor ar aduce Ucrainei venituri fabuloase din vânzarea energiei electrice. În acelaşi timp, ar distruge ecosistemul Nistrului, calitatea apei va scădea treptat, iar într-un final oraşele Chişinău şi Odesa, care se alimentează exclusiv din acest fluviu, ar putea rămâne fără apă potabilă.

În Ucraina, ecologiştii au început deja o amplă campanie de avertizare a autorităţilor în privinţa pericolelor la care se expun cele două state odată cu construcţia celor şase hidrocentrale.
 
În timp ce ecologiştii trag semnale de alarmă, în Ucraina, în preajma barajului de la Novodnestrovsk, a început consolidarea malurilor.

Problema asigurării cetăţenilor cu apă potabilă a ajuns subiect de dezbateri şi în Parlamentul de la Chişinău.

Opoziţia spune că nimic nu poate opri Ucraina din intenţia sa de a construi cele şase hidrocentrale.

Premierul Pavel Filip dă asigurări că situaţia este sub control, iar în acest sens a fost creată şi o comisie mixtă.

În prezent Ucraina dispune de alte trei hidrocentrale active. Deşi produc energie verde şi nu poluează mediul prin emisii de gaze, ele afectează  mediul poluând termic apa Nistrului. Tratarea termică face ca apa să nu mai fie potabilă.

Acest material video a fost realizat  în cadrul  activităţii Media Tur.  Proiectul „Încurajarea tinerilor să devină cetăţeni activi”, implementat de IREX Europe şi AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susţinerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene. 
Similare
RECOMANDĂRI