În fiecare an, în jur de 700 de copii sunt daţi dispăruţi, în R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În fiecare an, în jur de 700 de copii sunt daţi dispăruţi, în R. Moldova

În fiecare an, în Republica Moldova sunt daţi dispăruţi în jur de 700 de copii. În 98% din cazuri, minorii părăsesc domiciliul sau centrul de plasament benevol. Mai rar copiii să rătăcesc. Sunt şi sunt cazuri în care minorii devin victime ale accidentelor sau ale unor infracţiuni. Datele au fost prezentate luni, 25 mai, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, potrivit IPN.

Şeful adjunct al Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, Alexei Grosu, a declarat că printre factorii care favorizează dispariţia copiilor se numără lăsarea fără supraveghere a minorilor sau lăsarea în grija bunicilor, atunci când părinţii pleacă la muncă peste hotare. O problemă o constituie şi lipsa unei comunicări benefice în familie. Sunt cazuri în care minorii pleacă de acasă, abandonând şi şcoala, fiindu-le frică de reacţia celor de-ai casei la rezultatele şcolare mai puţin bune. Copiii pleacă şi fiind influenţaţi de anturajul negativ în care îşi petrec timpul sau din cauza stării social-economice precare din familie.

Alexei Grosu a menţionat că majoritatea minorilor sunt identificaţi în primele 48 de ore de la sesizarea parvenită la poliţie. Şansele de a găsi un copil dispărut scad odată cu trecerea timpului şi, din acest considerent, este necesar ca adulţii să sesizeze oamenii legii cât mai repede. Părinţii trebuie să apeleze imediat la numărul unic de urgenţă 112, pentru că orice informaţie contează.

Directorul executiv al Asociaţiei obşteşti ,,Concordia. Proiecte sociale”, Viorica Matas, a declarat că numărul de copii care părăsesc voluntar domiciliul sau centrul de plasament este destul de mare. Asociaţia şi poliţia au elaborat un plan de acţiuni pentru a preveni acest fenomen. În 2019, cu implicarea serviciilor destinate copiilor şi tinerilor, peste 240 de beneficiari au participat la instruiri moderate de colaboratorii IGP. La instruiri au participat şi angajaţii centrelor de plasament, astfel încât să ştie cum să reacţioneze atunci un copil părăseşte serviciul în care este plasat.

Similare
RECOMANDĂRI