Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În pădurea din Durleşti nu se mai plantează copaci, ci beton armat

În pădurea din Durleşti nu se mai plantează copaci, ci beton armat. Se taie masiv chiar sub privirile autorităţilor. În zonă nu sunt premise decât construcţiile provizorii dar cine mai respectă legea. Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au făcut o investigaţie şi spun că în pădurea Durleşti sunt făcute amenajări pentru şapte immobile. Locuitorii din zonă se tem că toată pădurea va fi tăiată iar terenul va fi folosit în scopuri imobiliare. Primăria a sesizat Agenţia pentru Supraveghere Tehnică.În pădurea din Durleşti nu se mai plantează copaci, ci beton armat. Se taie masiv chiar sub privirile autorităţilor. În zonă nu sunt premise decât construcţiile provizorii dar cine mai respectă legea. Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au făcut o investigaţie şi spun că în pădurea Durleşti sunt făcute amenajări pentru şapte immobile. Locuitorii din zonă se tem că toată pădurea va fi tăiată iar terenul va fi folosit în scopuri imobiliare. Primăria a sesizat Agenţia pentru Supraveghere Tehnică.

Legea permite doar construcţii demontabile în zone împădurite. La Durleşti, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au găsit fundaţiile unor viitoare locuinţe. Preţul unei case în această zonă poate trece de 200 de mii de euro. În pădure, copacii sunt tăiaţi fără milă.

Au apărut zeci de stâlpi din beton armat în locul copacilor. Defrişările au fost începute de către Ion Meleca, fondatorul unei companii, care, în 2008, a luat în arendă de la Moldsilva, 40 de hectare din pădurea Durleşti, pentru o perioadă de 29 de ani.

„După planul care îl are el şi îl demonstrează prin documente, are autorizaţie de construcţie pentru nişte căsuţe uşor demontabile, căuţe din lemn. Dar dumnealui sub aceste documente toarnă planşăuri, construieşte chiar case. Am înţeles că loturile sunt deja distribuite, sunt înregistrate la cadastru”, a spus VALERIU CERBU, locuitor al cartierului "Pădurea Domnească".

Localnicii se tem că toată pădurea va fi distrusă. Aşă că au anunţat poliţia şi procuratura şi au semnat şi o petiţie pentru a opri imediat lucrările.

„După plan sunt deja 36 de case, pădurea asta se taie până jos”, a spus VALERIU CERBU, locuitor al cartierului "Pădurea Domnească".

După efectuarea unei expertize de către reprezentanţii Inspectoratului Pentru Protecţia Mediului s-a stabilit că arborii au fost tăiaţi illegal.

„Tăieri ilegale sunt, încălcări sunt. Am făcut o listă de acte care trebuie să le prezinte. Noi suntem cinci zile la control la dumnealor”,a spus ION CALINIUC, reprezentant Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.

Ion Meleca, fondatorul companiei care efectuază lucrări, a refuzat să dea explicaţii în faţa camerei.

Documentele cadastrale arată că toate clădirile sunt înregistrate ca fiind nefinalizate. Acestea ar urma să aibă o suprafaţă între 80 şi 190 de metri pătraţi fiecare. Primatul oraşului Durleşti recunoaşte că a dat autorizaţie doar pentru construcţii provizorii uşor demontabile.

„Deja a fost sesizată Inspecţia de Stat în Construcţie pentru că după competenţă doar ei au dreptul să stopeze lucrările dacă sunt neconforme. Primăria este obligată dacă are toate coordonările cu proprietarul Moldsilva să emită acte permisive de amplasare a construcţiilor uşor demontabile”, a spus ELEONORA ŞARAN, primar Durleşti.

Reprezentanţii Agenţiei Moldsilva vor da în judecată compania care a construit pe proprietăţile statului. Directorul Moldsilva spune că este foarte greu de negociat  cu arendaşii terenurilor pentru că, unii dintre ei, au acest drept pentru 49 de ani. El spune că hotărârea Guvernului de atunci, de a oferi dreptul de arendă pe un termen îndelungat, a fost  greşită.

„Acum noi am sistat lucrările care se efectuiază. Sunt nişte oameni obraznici. Aţi văzut că au făcut şi drum acolo, se fac nişte lucrări din beton. Am făcut o informaţie totală am prezentat la minister, la guvern şi acum o să prezentăm şi la procuratura generală să vedem cum facem cu aceste construcţii”, a spus DUMITRU COJOCARU, director Moldsilva.

Potrivit Agenţiei Moldsilva, în perioada 2008-2012 au fost date în arendă peste 15 mii de terenuri silvice şi au fost încheiate peste 800 de contracte. Potrivit directorului, Ocolul Silvic Durleşti era cel mai bogat în faună.
Similare
RECOMANDĂRI