În pandemie, specialiştii atestă o creştere şi mai mare a consumului de antibiotice
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În pandemie, specialiştii atestă o creştere şi mai mare a consumului de antibiotice

Rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate publică care se intensifică de la an la an. Anual, 700 de mii de persoane, pe plan global, mor din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Povara infecţiilor cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara unor maladii ca gripa, tuberculoza, HIV/SIDA – la un loc. În contextul pandemiei COVID-19, specialiştii atestă o creştere şi mai mare a consumului de antibiotice. Informaţiile au fost prezentate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în contextul desfăşurării, în perioada 18-24 noiembrie, a Săptămânii mondiale de conştientizare a rezistenţei la antimicrobiene.

Într-o conferinţă de presă, ministrul sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a declarat, citată de IPN, că, deşi există cadru normativ care reglementează condiţiile de prescriere şi eliberare a antibioticilor, se atestă că din numărul total de medicamente utilizate de către populaţie 10% sunt antibioticele.

„Utilizarea abuzivă a antibioticilor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenţei antimicrobiene. COVID-19 este cauzat de un virus, nu este o bacterie. Şi prin urmare, antibioticele nu trebuie să fie utilizate pentru prevenirea sau tratarea infecţiilor virale, cu excepţia acelor cazuri în care sunt prezente şi infecţii bacteriene”, a notat ministrul.

Riscurile utilizării neraţionale a medicamentelor antibacteriene constau în formarea unor tulpini de micro organisme rezistente la antibiotice, care pot crea bariere în tratamentul pacienţilor cu alte boli, cauzând diferite complicaţii şi chiar decese. Pe fundalul rezistenţei la antibiotice, este imposibil de realizat intervenţii vitale, cum ar fi transplantul de organe, chimioterapie, terapia intensivă, dar şi tratamentul de boli bacteriene.

Oamenii sunt îndemnaţi să administreze antibioticele doar atunci când au prescrierea medicului. De asemenea, este recomandat să treacă tot tratamentul cu respectarea strictă a recomandărilor şi să nu-l întrerupă, chiar dacă pacientul se simte mai bine. Nu este indicat să utilizeze tratamentul prescris anterior şi nici să recomande altor persoane tratamentul care i-a fost prescris. Oamenii mai sunt îndemnaţi să evite autotratamentul. În cazul primelor semne de boală, să apeleze la medic.
Similare
RECOMANDĂRI