Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova, doar 10% dintre elevi urmează cursul de educaţie pentru sănătate

Copiii informaţi de astazi sunt adulţii sănătoşi de mâine. Din numărul total de adolescenţi din Republica Moldova, doar 10%  beneficiază de cursul "Educaţie pentru sănătate". Experţii spun că această disciplină este necesară pentru a reduce numărul de sarcini neplanificate în adolescenţă sau a preveni abuzul de substanţe narcotice.

Sănătatea reproductivă, dezvoltarea umană, igiena sau sănătatea mintală sunt noţiuni necunoscute pentru majoritatea adolescenţilor. De aceea, zeci de elevi, profesori şi părinţi din toată Republica Moldova s-au adunat, astăzi, pentru a pune în dezbatere problemele tinerilor care nu sunt informaţi.
 
„Ceea ce vrem să discutăm astăzi este să vedem care sunt aspectele principale în dezvoltarea tinerilor atunci când este tranziţia de la copilărie la maturitate şi cum, ce fel de informaţie ei au nevoie la fiecare etapă de vârstă...  Astfel încât ei să deţină toate informaţiile de care au nevoie ca să se poată dezvolta şi creşte sănătos, spune Natalia Plugaru, UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie.
 
Datele statistice nu sunt deloc îmbucurătoare. Anual, în Republica Moldova, peste 3.300 de minore rămân însărcinate. Peste o treime dintre adolescenţi cresc fără supravegherea unuia sau ambilor părinţi, iar acest fapt îi face mai vulnerabili în faţa riscurilor pentru sănătatea şi dezvoltarea lor.
 
„Şi ne-am dat seama că este foarte important să ne concentrăm toate  eforturile pentru starea de sănătate a tinerilor... Pentru că cei de acasă consideră că tinerii vorbesc despre sănătate şi despre: provocările pe care le au ei în domeniul sănătăţii la şcoală, şcoala crede că ei vorbesc în familie şi aici cumva se scapă unele lucruri”, spune Alina Botnaru, manager interimar, Centrul Raional de Tineret Ungheni
 
Elevii care au studiat educaţia pentru sănătate spun că acest curs a adus schimbări mari în viaţa lor.
 
„Această disciplină este foarte folositoare de exemplu am înţeles care sunt punctele forte ale unei alimentaţii sănătoase, am început să fac, să mă ocup cu sportul.Am aflat la ce vârstă aş putea să-mi încep viaţa sexuală  fără fără a avea de suferit din această cauză”, spune Gheorghe Ceban, elev.

 „Această oră opţională este foarte importantă pentru că în ziua de astăzi provocările sunt foarte mari pentru tineri, iar cu ajutorul acestei ore opţionale noi putem să combatem problemele care apar în viaţa noastră”, spune Tatiana Groza, o altă elevă,
 
În acest context, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus ca această disciplină să fie predată obligatoriu, la fel ca în multe ţări din Europa. "Promovarea Educaţiei pentru sănătatea tinerilor" este un proiect comun al Fondului Naţiunilor Unite pentru populaţie în Republica Moldova în parteneriat cu centru Educaţional Pro Didactica şi cu sprijinul Ambasadei Olandei.
 
Similare
RECOMANDĂRI