În Republica Moldova peste cinci mii de persoane decedează anual din cauza fumatului
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În Republica Moldova peste cinci mii de persoane decedează anual din cauza fumatului

În Republica Moldova se estimează că peste 5200 de persoane (aproximativ 14%) decedează în fiecare an din cauza atât a fumatului activ, cât şi a celui pasiv. Un sfert din populaţia Republicii Moldova (25,3%) fumează activ.

Datele statistice arată că fumatul este unul dintre cele mai acceptate obiceiuri în rândul adolescenţilor. Potrivit Studiului Global al Adolescenţilor despre Fumat (GYTS, 2019), 16,3% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani sunt fumători activi, iar aproximativ 10% dintre aceştia folosesc alte tipuri de produse din tutun decât ţigările obişnuite. Mai mult de un sfert dintre adolescenţi sunt expuşi la fumul de tutun la domiciliu.

Consumul oricărui produs ce conţine tutun este un factor de risc major ce condiţionează:

– peste 30% din decesele prin cancer;

– 90% din decesele prin cancer pulmonar;

– 25% din decesele prin boli coronariene;

– 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive;

– 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

La nivel global consumul produselor din tutun este responsabil de peste opt milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. De asemenea, acest obicei nociv provoacă cele 25% din totalul deceselor cauzate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei şi a produselor din tutun creşte riscul de cancer, boli cardiovasculare şi pulmonare.

Anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională de renunţare la fumat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cheamă toate ţările să dea prioritate eforturilor privind controlul tutunului ca parte a contribuţiei fiecăreia pentru atingerea obiectivelor Agendei pentru Dezvoltare Durabilă (SDG) 2030. Obiectivul 3.4 a acesteia prevede reducerea globală până în 2030 cu 1/3 a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT) – incluzând bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile pulmonare obstructive cronice.

Similare
RECOMANDĂRI