Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încă o promoţie de studenţi au absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie

Emoţii mari pentru absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Chişinău. Au ajuns la un capăt de drum dar vor porni, cu speranţe, pe un altul, pentru că astăzi au depus Jurământul lui Hipocrate. Tinerii au mărturisit că arta şi meşteşugul medicinei izvorăşte din dragoste şi, de acum, au misiunea de a fi în slujba semenilor. Unii o vor face acasă, în Republica Moldova, alţii vor apuca calea străinătăţii. Autorităţile ar vrea să-i păstreze pe toţi pentru că Republica Moldova are mare nevoie de specialişti şi înregistrază un deficit de cel puţin 2600 de cadre medicale.

„Au fost 6 ani complicaţi, dar am făcut-o şi pe asta, aşa că emoţiile sunt foarte pozitive.

De mare responsabilitate, pentru că în viitor mă aşteaptă examene zi de zi alături de pacienţii mei”, spun absolvenţii.

Stelian Rusu a absolvit Facultatea de Stomatologie şi ar dori să-şi continue studiile în România.

STELIAN RUSU, absolvent Facultatea de Stomatologie: Urmează o responsabilitate şi mai mare, dacă până acum în spatele nostru au stat profesorii, acum noi preluăm volanul şi suntem responsabili pentru fiecare acţiune pe care o vom face ulterior. E puţin straşnic, dar e mai mult fericire.

Din cei aproape o mie de absolvenţi, 440 sunt străini, din 21 de ţări ale lumii.

Emoţii au fost şi pentru părinţii absolvenţilor.

„Au avut multe probleme în viaţă, clar că nu e atât de uşor să înveţi la Universitatea de Medicină, una dintre cele mai prestigioase, dar şi cel mai greu de făcut studii.

Sunt mândră că ea a făcut lucrul acesta, a terminat Universitatea de Medicină”, afirmă părinţii.

Rectorul Universităţii de Medicină recunoaşte că sistemul medical din Republica Moldova are mare nevoie de specialişti. Pentru ai ţine acasă pe medici, autorităţile trebuie să ofere salarii decente, condiţii mai bune de muncă dar şi condiţii de trai.

EMIL CEBAN, rector, Universitatea de Medicină „Nicolae Testemiţanu”: Medicii de familie, medicii de urgenţă, medicii ATI, medicii de imagistică. Astăzi, Republica Moldova are jumătate de sate, care nu au medici. De aceea avem necesitate de medici, chiar şi stomatologi, noi nu mai avem în şcoli, în grădiniţe. Practic aveam nevoie de toţi cei care finisează şi aceasta este încă foarte puţin.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova sunt aproape 13 mii de medici şi 23 de mii de asistenţi medicali. Sunt zeci de localităţi şi mii de oameni care nu beneficiază de asistenţă medical aproape de domiciliu pentru că ar mai fi nevoie de cel puţin 900 de doctori şi 1700 de asistenţi.
Similare
RECOMANDĂRI