Înmormântarea lui Ivan Patzaichin va avea loc marţi, la Cimitirul Bellu. Marele sportiv va avea parte de onoruri militare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Înmormântarea lui Ivan Patzaichin va avea loc marţi, la Cimitirul Bellu. Marele sportiv va avea parte de onoruri militare

Trupul neînsufleţit al multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, care a decedat duminică la vârsta de 71 de ani, a fost depus, luni, la Sala de Trofee a Clubului Sportiv Dinamo din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Ivan Patzaichin va fi înmormântat, marţi, la ora 13.00,  cu onoruri militare, a anunţat familia fostului canoist. Funeraliile se vor desfăşura la Clubul Sportiv Dinamo şi vor fi urmate de slujba de înmormântare la Cimitirul Bellu.

 

Marele canoist a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani. Familia sa a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care anunţă că ”Ivan a plecat şi nu se mai întoarce”. ”Ivan a plecat. Şi nu se mai întoarce”, este mesajul semnat ”Familia” şi postat pe pagina de facebook a sportivului.


Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949. Prezent la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, canoistul a cucerit nu mai puţin de şapte medalii olimpice, patru de aur şi trei de argint şi a participat la 11 ediţii ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur.

A intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numai câţiva metri după start. În condiţiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat iniţial, Ivan Potzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluţionată favorabil contestaţia depusă de conducerea delegaţiei României. Ulterior, Ivan Potzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a şi câştigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

La 18 ani Ivan a început să practice canoea de performanţă la Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti, club la care a fost legitimat timp de 18 ani ca sportiv. După retragerea din activitatea competiţională, Ivan a devenit antrenor la Dinamo, iar apoi la lotul naţional.

Cea mai mare satisfacţie ca antrenor a avut-o în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Elevii săi Florin Popescu şi Mitică Pricop au devenit campioni olimpici la C2 – 1000 m, întrerupând şirul de 16 ani fără aur olimpic în această probă.

După retragerea din viaţa sportivă, Ivan Patzaichin a înfiinţat Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” şi a dezvoltat proiectul „Rowmania” , o campania naţională de promovare a patrimoniului local prin descoperirea României naturale prin promovarea mişcării în aer liber.

Premiat de Juan Antonio Samaranch

În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru Internaţional al Sportului, iar în 1991 pe cel de Antrenor Emerit.

În 1990, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint.

În 2000 a primit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în gradul de ofiţer, iar în 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I.

La  1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Potzaichin din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă.

În 2010 a fost distins cu Decoraţia Regală “Nihil Sine Deo”.

Este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint.

Sportivul a murit după o lungă suferinţă. El era internat de mai bine de o lună la Spitalul Elias din Capitală.

 

Similare
RECOMANDĂRI