Institutul Oncologic vine cu explicaţii referitor la defecţiunea singurului aparat modern de radioterapie din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Institutul Oncologic vine cu explicaţii referitor la defecţiunea singurului aparat modern de radioterapie din R. Moldova

IMSP Institutul Ocologic de Stat a venit cu o reacţie şi cu un comunicat explicativ, după ce astăzi Ziarul de Gardă a scris că de trei luni, singurul aparat modern de radioterapie din R. Moldova e defectat.

Insitutul Oncologic spune că piesa va fi achiziţionată, după ce a fost lansat şui petrecut deja, în regim de urgenţă un concurs în acest sens, fiind asigurate toate normele şi termenii legali. Instituţia mai spune că pentru instalarea pieselor defecte este nevoie de intervenţia  inginerilor de la uzina producătoare a acceleratorului Liniar Clinac DHX -  Varian Medical Systems, din Statele Unite ale Americii.

În comuicat se mai spune că pentru deservirea tehnică a acestui dispozitiv este nevoie,  în mod special, de intervenţia  unui specialist instruit şi acreditat de uzina producătoare, iar piesele defecte,  în cazul acceleratorului liniar sunt piese care nu pot fi planificate preventiv  pentru achiziţionare, deoarece  nu fac parte din categoria pieselor care trebuie să fie schimbate în timpul efectuării mentenanţei preventive a dispozitivului medical.

„Concursul de achiziţie a avut loc şi deja este desemnat furnizorul pieselor necesare pentru punerea în funcţiune a acceleratorului , iar  pentru instalarea lor este nevoie doar de intervenţia  inginerilor de la producătorul Varian din Statele Unite ale Americii”, se mai spune în comunicat.

Ca alternativă  pentru efectuarea radioterapiei în mod neîntrerupt, Institutul Oncologic spune că,  în acest an, a făcut tot posibilul pentru a beneficia de o sursă nouă de radiaţie – Co-60, destinată aparatelor Teragam, lucru care va  îmbunătăţi semnificativ, pe un termen de minim 5 ani,  efectuarea tratamentului radioterapeutic . Sursa nouă de radiaţie  – Co-60 va fi livrată în ţara noastră la finele lunii iulie.

Aparatele pentru radioterapie Teragam Co-60 sunt deservite, conform unui contract de mentenanţă, de inginer autorizat de la uzina producatoare UJP Praha şi corespund tuturor normelor de bună funcţionare şi efectuare  a tratamentului radioterapeutic.

Citeşte şi:

ZdG: De trei luni, singurul aparat modern de radioterapie din R. Moldova e defectat

Similare
RECOMANDĂRI