Investigaţie RISE Moldova: În schimbul unor sume de bani, tineri basarabeni lasă în spate familii şi prieteni şi merg să ucidă. Unii dintre ei nu se mai întorc niciodată
Sursa foto:RISE.md Vizualizari:

Investigaţie RISE Moldova: În schimbul unor sume de bani, tineri basarabeni lasă în spate familii şi prieteni şi merg să ucidă. Unii dintre ei nu se mai întorc niciodată

4.184 de mercenari Wagner au fost identificaţi de Centrul de securitate şi cooperare (CSCU) şi Serviciul de Securitate (SBU) din Ucraina. Bărbaţii, recrutaţi în mare parte din Europa de Est, sunt originari din 15 ţări, inclusiv din Republica Moldova. Lista prezintă nume, numerele speciale de identificare ale acestora, numele lor de cod, precum şi numele unităţii, dar şi poziţiile de luptă ale unora.

RISE Moldova, împreună cu publicaţiile New Lines din SUA, Delfi.ee din Estonia şi Dagens Nyheter din Suedia, a obţinut baza de date care conţine cea mai amplă informaţie de până acum despre membrii Wagner şi prezintă cine sunt moldovenii din organizaţia paramilitară.

Mercenarii Wagner sunt acuzaţi de încălcarea drepturilor omului, tortură şi execuţii în zonele unde au luptat. La 13 decembrie 2021, Consiliul European a adoptat o listă de sancţiuni împotriva grupării Wagner împreună cu alte trei entităţi şi opt persoane conectate cu aceasta. Sancţiunile prevăd îngheţarea activelor, interdicţia de a călători în Uniunea Europeană şi de a primi finanţare din UE.

Unul dintre mercenari este Vladislav Apostol. Acesta avea dublă cetăţenie: a Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse. Era cunoscut în unitatea Wagner după numele de cod: Volk (n.r. din rusă-lup). Aceeaşi poreclă o folosea şi pe conturile sale din reţelele de socializare Vkontakte şi Odnoklassniki. Pe platforme publica fotografii din Cecenia şi Siria. Era îmbrăcat în uniformă militară şi ţinea arma-n mână. Avea şi un lup tatuat pe gât în partea din spate. Nu ştiu de ce avea lup, cred că pentru că a fost lăsat de mamă… El avea acolo scris: Moi adres: ne dom i ne ulitsa (n.r. din rusă: Adresa mea: nici casă, nici stradă), îşi aminteşte Vlad Ungureanu, prietenul lui Apostol. 

Vladislav s-a născut în Ciutuleşti, un sat din raionul Floreşti, la două ore distanţă de capitală. A crescut fără tată. El şi fratele său mai mic rămâneau cel mai des în grija bunicii, inclusiv când mama era plecată la muncă în Rusia.

După absolvire, a urmat armata, muncise o vreme bodyguard, mai avuse încercări de a lucra în construcţii. După care-l anunţase pe Ungureanu că i s-a propus un contract de muncă în Cecenia. Prin 2012-2014, dacă nu mă greşesc, el îmi spunea că învaţă acolo, nu face nimicDacă îl întrebam, tot timpul ocolea. Nici eu nu mai insistam tare să-l întreb.

A mers în Siria prin 2016, fără să-şi anunţe familia sau prietenii. Când s-a dus el ultima oară în Siria, după spusele lui Anatolie (fratele lui Apostol), mult au stat la vorbă, mult s-au îmbrăţişat şi Anatolie nu-şi dădea seama unde se duce el, ce face el. Vlad îi spunea că mă duc că am un contract, dar nu i-a spus de Siria. Anatolie zicea că el să fi ştiut unde se ducea…, povesteşte fostul prieten.

Salariile promise mercenarilor din Republica Moldova încep de la o mie de dolari, în funcţie de poziţia pe care urmează să o ocupe în unitate, spune ofiţerul Serviciului de Informaţii şi Securitate, care a acceptat să vorbească sub anonimat.

Ofiţer SIS: O mie de dolari era suma promisă, dar realitatea e diferită şi când ei înţelegeau că realitatea e alta, încercau să înţeleagă ce e mai bine pentru ei şi ăsta e momentul în care încep să se gândească să revină acasă şi cum să revină.

Persoanele care ajung să fie recrutate ca mercenari, de cele mai ori, provin dintr-o pătură socială instabilă, fără un loc de muncă şi venit permanent. Aşa schiţează ofiţerul SIS, care activează în unitatea pentru combaterea şi prevenirea mercenariatului şi terorismului, profilul mercenarului, în baza informaţiilor adunate despre cei 114 mercenari moldoveni identificaţi până în prezent.

Ofiţer SIS: Banii sunt o iluzie pentru ei, pentru că atunci când pleacă acolo se gândesc «merg să lupt, să primesc bani şi să-mi ajut familia poate», dar realitatea e diferită. Ei au bani doar pentru a trăi acolo, pentru mâncare, ţigări, maşini, casă şi nimic mai mult. Dacă vorbim despre mercenarii ordinari, nu cei care sunt în top şi sunt responsabili de coordonarea unor activităţi”.

În mai 2018 avea să îşi încheie contractul de muncă şi să revină acasă, în R. Moldova. Asta îi spunea Vladislav Apostol lui Vlad Ungureanu. Era ultima lor discuţie, se întâmpla în ianuarie acelaşi an.

La 7 februarie 2018, Vladislav Apostol a fost rănit în urma unui atac aerian american, în timpul bătăliei de la Khasham, Siria. Ciocnirea, în apropiere de Deir ez-Zor, a avut loc când luptătorii Wagner şi forţele pro-Assad din Siria au atacat o poziţie deţinută de Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi.

Vladislav Apostol e unul dintre cei 86 de mercenari care au fost ucişi în doar anul 2018, potrivit listei Wagner. Din numărul total de luptători din listă, au murit 372 de persoane: 315 – în Siria, 35 în estul Ucrainei, opt în Libia, unul în Kiev şi unul în Sankt Petersburg. (Unele regiuni ar putea să se refere la locaţiile spitalelor în care au murit mercenarii). Dintre cei ucişi în Siria, 81 au murit în urma atacului SUA din 2018.

Potrivit unor surse din Siria, nu toate trupurile morţilor au fost repatriate sau identificate, iar unele nu au părăsit niciodată Siria.

Pe lângă Vladislav Apostol, în lista Wagner mai apar alţi trei mercenari moldoveni care au fost ucişi. Chiar în ziua atacului SUA, la 7 februarie 2018, a murit Radu Donciu, un bărbat de 43 de ani din Chişinău. Bărbatul fusese condamnat pentru furt încă în perioada sovietică. Detalii, AICI

După bani, antecedentele penale sunt al doilea aspect folosit de recrutori pentru a-i atrage în mercenariat, precizează ofiţerul SIS. Avem cazuri cu persoane care au făcut crime în R. Moldova sau în Rusia şi asta e folosit de recrutori ca să-i atragă, fie în Rusia, fie în alte părţi ale lumii. Persoanele care se duc încolo încearcă să se eschiveze de la răspundere penală pentru alte infracţiuni

Citeşte continuarea pe rise.md şi află istoriile altor mercenari originari din Republica Moldova şi care e profilul lor psihologic stabilit de serviciile speciale pentru a fi recrutaţi în organizaţiile paramilitare.

Similare
RECOMANDĂRI