Istoricul Bogdan Bucur, distins de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru volumul „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”
Vizualizari:

Istoricul Bogdan Bucur, distins de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru volumul „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”

Istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice – SNSPA Bucureşti, a primit joi, 25 noiembrie, prin decret prezidenţial, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” şi filmul documentar omonim realizat după aceasta. Volumul, descris de autor ca fiind „un modest omagiu adus memoriei celor care au făcut posibilă naşterea României Mari”, a devenit bestseller la scurt timp după lansarea sa în România (2017) şi în Republica Moldova (2018).

Medalia, conferită de către preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, este o înaltă distincţie acordată în semn de recunoaştere a eforturilor pentru promovarea şi păstrarea memoriei evenimentelor şi a participanţilor care au contribuit la constituirea statului modern român. Decretul prezidenţial prin care istoricul Bogdan Bucur primeşte această distincţie a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1129 din 26 noiembrie 2021.

„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, lucrarea pentru care istoricul Bogdan Bucur a primit această înaltă distincţie din partea preşedintelui României, a devenit bestsellerul anului 2018 în România şi în Republica Moldova. Lansată pe 25 noiembrie 2017, standul Editurii RAO, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat în Bucureşti, Romexpo, prima ediţie s-a epuizat rapid, iar în 2018 a avut loc o nouă lansare, de această dată la Chişinău.Volumul a fost distins, de către Societatea de Ştiinţe Istorice din România, cu premiul Nicolae Iorga. „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” este şi prima carte postdecembristă de istorie care a devenit film documentar.

Instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri şi reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincţie naţională.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale, autorităţilor administraţiei publice locale sau unităţilor administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă şi prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor şi personalităţilor care au contribuit la făurirea unităţii naţionale şi a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Bogdan Bucur este lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A absolvit masteratul de Istoria Ideilor şi Mentalităţilor (Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti) şi doctoratul în Sociologie (Universitatea din Bucureşti). Este autorul mai multor lucrări ştiinţifice, apărute în ţară şi în străinătate, în domenii precum Şcoala Sociologică de la Bucureşti, istoria socială românească, analiza reţelelor sociale istorice.
Similare
RECOMANDĂRI