Istorii de succes. Tiraspoleanul Vitalii Slipcenco transformă mediul în care trăieşte în unul accesibil persoanelor cu dizabilităţi
Sursa foto:PNUD Moldova Vizualizari:

Istorii de succes. Tiraspoleanul Vitalii Slipcenco transformă mediul în care trăieşte în unul accesibil persoanelor cu dizabilităţi

De mai bine de doi ani, la Tiraspol sunt instalate tot mai multe rampe de acces care permit persoanelor cu dizabilităţi, părinţilor cu cărucioare şi altor persoane să se deplaseze fără impedimente prin oraş sau să intre în clădiri. Şi asta pentru că oamenii devin conştienţi de dreptul lor la un mediu accesibil şi îl revendică, reuşind să se facă auziţi.

Potrivit unui material al PNUD Moldova, Vitalii Slipcenco este unul din activiştii civici care promovează accesibilitatea spaţiilor publice. De mai bine de 20 de ani, Vitalii se deplasează într-un scaun cu rotile. A rămas imobilizat după o săritură nereuşită în râul Nistru, care i-a afectat coloana vertebrală. Avea 18 ani. Pe atunci, s-a resemnat şi a devenit izolat. Îşi petrecea verile la vila familiei sale, iar iernile în limitele apartamentului în care locuia. Evita orice interacţiune cu oamenii. Iar deplasarea în scaunul cu rotile îi producea jenă. Asta până într-o zi, când a văzut lumea cu alţi ochi: „A fost nevoie să treacă o perioadă lungă până să conştientizez că dizabilitatea pe care o am nu mă împiedică să duc un mod de viaţă activ. După mai multe veri petrecute în cort la vilă, am făcut cunoştinţă cu nişte băieţi cu dizabilităţi locomotorii, care frecventau clubul de tenis din localitate. Duceau un mod de viaţă sănătos, făceau sport şi erau, într-o oarecare măsură, parte a societăţii. Încet, încet mi-am dorit să fiu ca ei”.

Vitalii a început a frecventa acelaşi club de tenis cu noii săi prieteni, a participat la competiţii locale şi regional, socializând tot mai mult: „Am făcut cunoştinţă cu oameni care promovau drepturile omului. Am început să particip la evenimente publice, să interacţionez cu persoane de răspundere.”

Toate astea au culminat cu implicarea sa directă în procesul de luare a deciziilor care îl privesc: „Am intrat la facultate şi am devenit activ civic. M-am făcut remarcat şi astăzi sunt membru al comisiei orăşeneşti de dare în exploatare a construcţiilor noi din Tiraspol. Dacă mi-ar fi spus cineva acum şapte ani că voi ajunge la o asemenea performanţă, nu l-aş fi crezut”, mărturiseşte Vitalii Slipcenco.

În calitatea sa de membru al acestei comisii, Vitalii are grijă ca toate clădirile noi construite în oraş să fie accesibile persoanelor cu dizabilităţi. La iniţiativa lui, mai multe edificii de importantă socială au fost dotate cu rampe de acces. Printre acestea - policlinica orăşenească, Teatrul Dramatic şi Galeria de Artă din Tiraspol.

Graţie rampei de acces, instalate la intrarea în Galeria de Artă, pentru prima dată în ultimii ani am putut intra şi vedea o expoziţie”, ne-a spus Dumitru Ceceli, prietenul lui Vitalii, şi el utilizator de scaun cu rotile. „Din cauza dizabilităţii pe care o am, timp de patru ani nu am putut ieşi din casă. Dar vreau să ies şi să fiu parte activă a societăţii. Nu sunt atât de bătrân încât să stau toată ziua ţintit în televizor. La iniţiativa lui Vitalii, secţia de votare din preajma casei mele a fost dotată cu rampă de acces. De acum încolo nu voi fi nevoit să chem urna mobilă acasă, dar voi merge la vot, ca toţi ceilalţi”, a adăugat Dumitru Ceceli.

Pe lângă poziţia pe care o are în comitetul orăşenesc, Vitalii este membru activ al Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară) din care fac parte mai multe asociaţii de pe ambele maluri ale Nistrului, care promovează drepturile omului. Platforma a fost creată cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Suediei.

În calitatea sa de membru al Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară), Vitalii a participat la un şir de instruiri organizate de ONU, aflând mai multe despre drepturile sale şi cum pot să le promoveze. Cu sprijinul ONU şi Suediei, a mers într-o vizită de studiu în Suedia: „La revenire, am făcut prezentări la întâlnirile cu persoanele responsabile la nivel local şi le-am vorbit despre experienţa ţărilor europene. Am reuşit să contribui la îmbunătăţirea regulilor şi normelor de construcţie a drumurilor. Acum drumarii sunt obligaţi să ţină cont de ele, atunci când repară drumurile şi trotuarele în oraş”, adaugă Vitalii.

Vitalii spune că nu este deloc simplu să promovezi un mediu accesibil persoanelor cu dizabilităţi în Tiraspol. Unele clădiri nu pot fi adaptate din cauza modului în care au fost construite. Altele necesită investiţii financiare semnificative, care, deocamdată, nu sunt disponibile. Ceea ce este cu adevărat important însă  este ca oamenii să conştientizeze dreptul pe care îl au şi să şi-l revendice, susţine el.

„Nu poţi să lupţi pentru drepturile tale, dacă nu poţi ieşi din casă. Ca să iţi poţi revendica drepturile, trebuie să fii activ, să le spui celor din jurul tău că tu exişti, vrei să fii parte a societăţii şi vrei să te mişti liber prin oraş”, adaugă Vitalii Slipcenco.

Similare
RECOMANDĂRI