Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nu au fost găsiţi responsabilii violenţelor

Astăzi se împlinesc 12 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009. A fost un moment de cotitura pentru Republica Moldova, care a dus la debarcarea comuniştior de la putere. Mulţi tinerii care s-au jertfit pe altarul libertăţii au plătit însă un preţ scump. Protestul anticomunist din centrul Chişinăului a degenerat în violenţe şi bătăi, iar sediile Parlamentului şi Preşediniţiei au fost distruse şi incendiate. Atunci, zeci de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi, iar un tânăr a murit după ce a fost bătut fără milă de forţele de ordine chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Din păcate, nici după 12 ani nu au fost găsiţi responsabilii pentru dezordinile în masă şi nici nu a făcut cineva puşcărie pentru acele fapte.

La 7 aprilie 2009, mii de tineri nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare care-i dădeau pe comunişti învingători cu o majoritate covârşitoare, au ieşit la un protest paşnic în centrul Chişinăului. În scurt timp, manifestaţia a degenerat în violenţe.

Provocatori din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile parlamentului şi instituţiei prezidenţiale, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică.

ZINAIDA GRECEANÎI, fost premier, actual preşedinte al Parlamentului: 2009
Dacă acest lucru va fi admis, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat. Poliţia va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituţionalităţii, inclusiv armele.
Spre seară, oamenii legii au început goana după manifestanţi. Tinerii au fost duşi în comisariatele poliţiei, unde au fost torturaţi şi maltrataţi. Tot în noaptea de 7 aprilie şi-a pierdut viaţa Valeriu Boboc.

Moartea lui Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri. Avocaţii de la PromoLEX, care au reprezentat 20 de cazuri în instanţă, spun că investigarea dosarului 7 aprilie 2009 a fost comprimis din start pentru că autorităţile de atunci au ascuns adevărul.

VADIM VIERU, avocat PromoLEX: Majoritatea dosarelor penale, acţiunile au fost realizate întârziat, iar acţiunile s-a făcut pentru că nu s-a dorit din start ca poliţiştii care au maltratat să poarte cu adevărat răspundere. Dacă ne amintim ce s-a întâmplat în aprilie 2009, atunci au venit semnale foarte clare venite de la conducerea ţării în care s-a dat un "carte blanche" ca să fie făcute anumite acţiuni inclusiv s-a oferit culoare verde pentru aplicarea torturii.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009 au fost pornite 108 procese penale. Numai 26 dintre acestea au fost finalizate fiind găsite vinovate 45 de persoane. La sfârşitul anului trecut, pe rolul instanţei de fond se afla o cauză penală în privinţa a 2 persoane, iar alta este acum în instanţa de recurs. Experţii califică drept defectuos procesul de anchetă.

VADIM VIERU, avocat PromoLEX: Aşteptările care le-au avut toţi ca într-adevăr să se facă justiţie şi cei vinovaţi de 7 aprilie să fie pedepsiţi nu s-a întâmplat. Şi asta este evident, dezamăgitor. Atunci în 2009-2010 nu era în Codul Penal incriminată infracţiunea de "Tortură" aşa cum o avem în versiunea actuală. Era altceva şi evident era prescriptibilă şi termenul a expirat de mult.

Avocatul Vadim Vieru spune că a trecut prea mult timp pentru a se face lumină în acest caz, chiar dacă se încearcă iniţierea unei noi investigaţii. Potrivit avocatului, probele sunt alterate, mulţi agresori, dar şi  victime ale acestora, au părăsit Republica Moldova, iar termenul de prescripţie al multor dosare a expirat. Mai grav este că rămâne nepedepsită moartea lui Valeriu Boboc, chiar dacă oamenii legii investigau cazul fiind audiat inclusiv preşedintele de atunci, Valdimir Voronin.
VLADIMIR VORONIN, ex-preşedintele Republicii Moldova: Eu am dat ordin ca tinerii să fie eliberaţi imediat, să plece acasă la părinţi. De Valeriu Boboc eu am aflat a 2 zi că s-a găsit sub peretele parlamentului o persoană. Până astăzi nu avem concluziile comisiei.

Tânărul de 23 de ani a fost bătut crunt de mai multe persoane. Doar fostul poliţist Ion Perju, cel care i-ar fi aplicat lovitura fatală, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Acesta, însă, a fugit înainte ca magistratii sa dea verdictul, iar acum este căutat de Interpol.

VADIM VIERU, avocat: O calific ca o palmă dură dată justiţiei de la noi. Aceasta a fost dată şi nouă cetăţenilor pentru că noi din banii noştri am achitat suma stabilită de CEDO.
De altfel, CEDO le-a dat câştig de cauză victimelor în 20 de dosare. Cea mai recentă condamnare a Republicii Moldova în dosarul "7 aprilie" a fost anunţată chiar în ianuarie 2021. Avocaţii nu exclud că vor mai fi condamnări. Statul a fost obligat să achite fiecărui reclamant câte 15 mii de euro. Astfel, până acum bugetul de stat a pierdut în jur de 300 de mii de euro, echivalentul a 6,3 milioane de lei. La 12 ani de la tragicele evenimente, membrii societăţii civile speră că autorităţile au învăţat lecţia din 7 aprilie.

VADIM VIERU, avocat: Aş vrea să cred că ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2009 nu se va mai intampla în RM şi procedurile de gestuionare, control a poliţiştilor să fie eficiente şi sub aspect de sistmul justiţiei nu vor mai fi cazuri când judecătorii vor merge în inspectorate de poliţie ca să decidul arestul faţă de persoane.

Între funcţionarii de de rang înalt, acuzaţi de maltratare, sunt fostul ministru de interne Gheorghe Papuc şi fostul comisar general al mun. Chişinău, Vladimir Botnari. Ei însă au fost achitaţi de CSJ, deşi Curtea de Apel Chişinău i-a condamnat pentru neglijenţă în serviciu prin îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, soldată cu decesul unei persoane şi încălcarea drepturilor şi intereselor ocrotite de lege. Autorităţile de atunci au evaluat la 146 de milioane de lei pagubele produse după distrugerea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului şi tehnicii de calcul.
Similare
RECOMANDĂRI