La ce trebuie să atrageţi atenţia atunci când cumpăraţi rechizite şcolare
Sursa foto:http://consumator.gov.md Vizualizari:

La ce trebuie să atrageţi atenţia atunci când cumpăraţi rechizite şcolare

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei recomandă consumatorilor să ţină cont de o serie de sfaturi atunci când intenţionează să cumpere haine, încălţăminte şi rechizite şcolare.

Alegeţi rechizitele adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui. Rechizitele care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa lui.

Evitaţi achiziţionarea rechizitelor şcolare care imită produse alimentare care deşi nu sînt produse alimentare, după formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune, pot fi confundate în special de copii, cu produsele alimentare şi, în consecinţă, introducerea în gură, sugerea sau înghiţirea lor pot provoca sufocarea, otrăvirea, iritarea, perforarea sau obturarea tubului digestiv. Produsele considerate imitaţii de produse alimentare trebuie sa respecte cerinţele speciale de siguranţă referitor la proprietăţile fizice, mecanice şi chimice ale jucăriilor.

Optaţi  pentru ghiozdane mai uşoare. Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar greutatea totală cu încărcătură nu trebuie să depăşească 10% din greutatea corporală a copilului.

Recomandabil să luaţi copilul cu Dvs la cumpărături. De ce? Fiindcă anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale. Regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului şi nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului şi nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălţimea umerilor, pentru a nu-i îngradi sub nicio formă vizibilitatea.

Materialul din care e confecţionat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, poate fi şi impermeabil. Astfel, ploaia sau zăpada nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina şi după miros. Un ghiozdan care are un miros înţepător de produse chimice este confecţionat din material necalitativ şi potenţial toxic.

Copilul trebuie să îşi poată pune şi scoate cu uşurinţă ghiozdanul din spate. Alegeţi un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie uşor de manevrat pentru copil. Un lucru de neglijat sunt şi bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutăţii, ele trebuie să fie cât mai late şi căptuşite cu burete. Nu lăsa-ţi copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea.

Pentru siguranţa copilului Dvs. alegeţi ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcţioneze perfect, cusăturile să fie fine şi rezistente, pentru a evita accidentările. 

 Întotdeauna cumpăraţi rechizite de la agenţii economici care inspiră încredere şi au autorizaţii pentru a desfăşura o activitate în comerţ. De regulă, în aceste puncte comerciale se acceptă să înlocuieşti produsul în cazul în care descoperiţi vre-o problemă după achiziţionare.

Data achiziţionării produsului se stabileşte în baza bonului de casă sau a oricărui alt document care confirmă achiziţionarea produsului ori în baza altor mijloace de probă (inclusiv depoziţiile martorilor) care pot permite stabilirea datei şi a locului de achiziţionare. Solicitaţi bonul de casă după ce cumpăraţi  produsul.

Procuraţi doar produse textile etichetate conform prevederilor legislaţiei naţionale aplicabile cu indicarea suplimentară a principalelor caracteristici tehnice şi calitative. 

Similare
RECOMANDĂRI