La Centrul de capturare şi sterilizare a animalelor fără stăpân sunt circa 870 de câini
Vizualizari:

La Centrul de capturare şi sterilizare a animalelor fără stăpân sunt circa 870 de câini

La Centrul de capturare şi sterilizare a animalelor fără stăpân din capitală sunt circa 870 de câini, pe când capacitatea acestuia este de 600-700 de patrupezi. Pentru că centrul este supraaglomerat, câinii fără stăpân prinşi în stradă sunt sterilizaţi, vaccinaţi antirabic, iar apoi, dacă nu sunt agresivi, sunt lăsaţi în libertate.

Contactat de IPN, Karl Luganov, specialist principal în cadrul Secţiei de control şi protecţia animalelor din cadrul Direcţiei generale locativ-comunală şi amenaja, a declarat că anul trecut s-au cheltuit în jur de şapte milioane de lei pentru întreţinerea animalelor. Aici sunt incluse cheltuielile pentru capturare, sterilizare, vaccinare, hrană, îngrijire etc.

Karl Luganov a menţionat că sterilizarea contribuie la reducerea populaţiei maidanezilor. Animalele sunt mai puţin agresive şi se schimbă şi atitudinea faţă de ele. Oamenii cunosc că acestea sunt sterilizate, dar şi vaccinate. Cu regret, spune responsabilul, de o lună sterilizarea este suspendată pentru că nu sunt lucrători medicali care să o facă.

De ajutor sunt voluntarii, care vin să socializeze cu animalele de la centru şi să le îngrijească. Oricine poate vizita patrupezii, chiar dacă nu sunt decişi să adopte un animal. Doritorii pot veni la centru de luni până vineri, între ora 13.00 şi 15.00, iar sâmbăta şi duminică aproape pe parcursul întregii zile.

Municipalitatea promovează adopţia responsabilă a patrupezilor. Or, spune Karl Luganov, de multe ori se întâmplă că o persoană ia un câine şi, după o vreme, dacă nu face faţă situaţiei sau se răzgândeşte, îl abandonează, nici măcar nu-l întoarce la centru.

Karl Luganov afirmă că sunt întreprinse măsuri pentru ca numărul animalelor în stradă să fie cât mai mic. În cooperare cu  clinicile veterinare private, se lucrează la programe de sterilizare subvenţionată pentru persoanele care nu-şi permit să plătească costul deplin al serviciului. De asemenea, se planifică înregistrarea câinilor. În caz de pierdere, animalul va fi mai uşor de găsit. Iar în caz de abandon, stăpânul va putea fi sancţionat.
 
Similare
RECOMANDĂRI