Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

La Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău a fost aglomeraţie mare pentru a doua zi la rând

De Paştele Blajinilor, creştinii ortodocşi din Republica Moldova au mers şi astăzi la cimitir. În Chişinău, la Cimitirul Sfântul Lazăr a fost aglomeraţie mare pentru a doua zi la rând. Cei care nu au reuşit să treacă pe la morminte duminică, au venit astăzi.

Mii de oameni au venit la cimitirul Sfântul Lazăr să-i pomenească pe răposaţi. Creştinii spun că respectă cu sfinţenie această tradiţie.  

„E o tradiţie poate că mai mult care ne mobilizează pe noi creştinii să venim să-i comemorăm. Dumnezeu să-i odihnească în pace şi noi care suntem vii să trâim şi să-i pomenim nu doar în această zi, dar în fiecare zi să ne rugăm pentru ei la Domnul, pentru iertarea păcatelor lor. Este o zi cu încărcătură emoţională, pe care fie care creştin ortodox o comemorează şi o sărbătoreşte. Ne uneşte în amintiri. Şi cred că toate generaţiile care vor trebuie să aibă grij să-i pomenească şi să aibă grija de tradiţiile care sunt”.

Anul acesta, oamenii au petrecut mai modest, fără mese copioase şi torbe pline cu pomene.

„L-am pomenit pe soţul meu, să-i fie ţărâna uşoară. Totul e bine, îmi doresc ca oamenii să fie sănătoşi şi să aibă pace. Cel mai important este să fie pace. Toţi pomenesc şi noi tot pomenim. Aţi dat de pomană? Nu am avut cui da, noi am lăsat pomenile acolo pe loc. Din generaţie în generaţie, părinţii ne-au transmis să fim modeşti. Păscuţă, ouă roşii, o lumânare, tămâiem, şi dacă prin preajmă este vreun preot, îl chemăm să ne citească pentru cei răposaţi”.

Preoţii spun că Paştele Blajinilor este o sărbătoare cu semnificaţie deosebită. De aceea este important ca lumea să dea mai puţină importanţă bucatelor pe care le mănâncă la mormintele celor răposaţi sau pomenilor pe care le oferă. Cel mai mare ajutor pentru cei trecuţi la cele veşnice este rugăciunea, mai spun feţele bisericeşti, iar răposaţii trebuie pomeniţi cât mai des, nu doar de Blajini.

IOAN CIUNTU, preot paroh, Biserica Sf. Teodora de la Sihla: „Lucrul acesta se face în fiecare zi şi cu atât mai bine, dar sunt zile speciale aşezate de sfânta biserică. Ele toate sunt necesare şi binevenite. Când eşti aproape de cei duşi din viaţă nu-ţi permiţi să fii nici rău, eşti cu gânduri bune, cu rugăciuni şi cu frumoase amintiri, dor şi nostalgie”.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: „A fost şi astăzi multă lume în cimitirul Sfântul Lazăr din Chişinău. În transportul public nu a fost însă mare aglomeraţie, deoarece autobuzele au circulat cu regularitate”.

„De mult aşteptaţi autobuzul? Vreo 3-4 minute, nu mult. Noi aşteptăm autobuzul numărul 19, care duce până la Botanica. Am ajuns bine la cimitir, înapoi nu ştiu cum vom merge. Şi înapoi vom merge bine. Sunt multe autobuze, vin unul după altul. Nu, nu este mare, este foarte bine, foarte comod, avem locuri. - Aţi ajuns repede la cimitir? - Da, fără ambuteiaje”.

Paştele Blajinilor este pentru creştini cea mai însemnată zi în care îi pomenesc pe cei decedaţi. Creştinii ortodocşi o marchează duminică şi luni, pentru a avea timp să ajungă în mai multe cimitire aflate în diferite localităţi. După trei zile libere, de mâine bugetarii vor reveni la muncă.
Similare
RECOMANDĂRI