Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Legumele au ajuns să coste aproape cât carnea. Preţurile au crescut cu 31,5%

Legumele au ajuns să coste aproape cât carnea. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, preţurile pentru legume au crescut cu 31,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit cartofii. Un kilogram poate fi cumpărat acum cu 17 lei.  Economiştii explică această tendinţă prin deficitul de produse pe piaţa locală.  

Dacă în luna aprilie, un kilogram de cartofi putea fi cumpărat cu aproximativ şapte lei, acum costă, în medie, cu 10 lei mai mult. În cazul cartofilor noi, preţul ajunge ;i la 35 de lei pentru un kilogram.

S-a scumpit morcovul cu cinci lei, ceapa cu şapte lei, iar sfecla roşie cu patru lei. Oamenii spun că, în aceste condiţii, le vine tot mai greu să supravieţuiască.
 
Economistul Viorel Gârbu sustine că scumpirile sunt generate de micşorarea producţiei agricole, deoarece tot mai mulţi fermieri renunţă la cultivarea legumelor.
 
Datele Biroului Naţional de Statistică mai arată că, de la începutul anului, au crescut preţurile de vânzare la ovine şi caprine cu 26 la sută, iar la păsări cu aproximativ 12 la sută.
Similare
RECOMANDĂRI