Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lipsa apei potabile nu mai este o problemă pentru localnicii din satul Tîrnova, raionul Edineţ.

Lipsa apei potabile nu mai este o problemă pentru localnicii din satul Tîrnova, raionul Edineţ. Cele 365 de gospodării au fost conectate la reţeaua de apă, construită cu bani din Fondul Ecologic Naţional. Acest lucru a fost posibil şi cu ajutorul financiar oferit de Guvernul Poloniei. Investiţia totală în construcţia apeductului şi racordarea locuinţelor la reţea s-a ridicat la aproximativ 8,5 milioane de lei.

După ce fântânile din sat au secat, localnicii din Tîrnova mai găseau cu greu apă potabilă. Timp de doi ani au aşteptat cu sufletul la gură finalizarea construcţiei apeductului, cu o lungime de 23 de kilometri, care poate alimenta întreaga localitate.  

Construcţia apeductului a costat 6,9 milioane de lei, bani oferiţi din bugetul de stat prin Fondul Ecologic Naţional. Consiliul raional Edineţ şi primăria satului Tîrnova au avut o contribuţie de peste 1 milion de lei.

„A fost o muncă grea, vreau să vă zic câteodată a fost titanică, pentru că rămâi dezamăgit de birocraţia care există în ţară noastră câte o dată, dar am mers până la urmă datorită faptului că am avut susţinerea locuitorilor”, a spus CORNELIA RUSU, primar, satul Tîrnova.

Jumătate din localnicii din Tîrnova sunt de origine poloneză, de aceea Guvernul Poloniei a decis să finanţeze cu 550 de mii de lei lucrările  de conectare a gospodăriilor la apeduct.

„Apeductul va fi pentru toţi, nu doar pentru cei cu origine poloneză, va fi pentru întreaga comunitate pentru că trebuie să mergem înainte, trebuie să construim un viitor cât mai  frumos posibil”, A PRECIZAT Excelenţa Sa BARTLOMIEJ ZDANIUK, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

Populaţia satului Tîrnova numără două mii de locuitori.
Similare
RECOMANDĂRI