Locuitorii a trei sate din raionul Floreşti au fost conectaţi la un nou apeduct
Sursa foto:Noi.MD Vizualizari:

Locuitorii a trei sate din raionul Floreşti au fost conectaţi la un nou apeduct

Aproximativ 3.700 de locuitori ai satelor Zăluceni, Vertiujeni şi Târgul-Vertiujeni, raionul Floreşti, au apă potabilă la robinet. Investiţia în construcţia şi montarea noului sistem, cu lungimea totală de 43,6 km, se cifrează la 29,1 milioane de lei, bani alocaţi prin intermediul Proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord.

La inaugurarea noului sistem de alimentare cu apă au participat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), Valentina Ţapiş, directoarea Biroului de Cooperare a Elveţiei, Caroline Tissot, preşedintele Fundaţiei Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT, Jonathan Hecke, reprezentanţi ai ADR Nord, autorităţi publice locale şi cetăţeni din cele trei localităţi.

Secretarul de stat al MADRM, Valentina Ţapiş, a subliniat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetăţenilor a devenit o prioritate la nivel naţional ceea ce  contribuie direct la o mai bună calitatea a vieţii pentru oamenii din localităţile rurale.  

La rândul său preşedintele Fundaţiei Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT, Jonathan Hecke, a specificat faptul că: „această colaborarea a permis să realizăm împreună mai multe lucruri decât am fi făcut fiecare în mod independent, iar aceasta ne mobilizeză de a continua lucrurile bune, frumoase şi importante pentru cetăţenii din Republica Moldova”, au subliniat reprezentanţii partenerilor de dezvoltare.

Autorităţile publice locale au menţionat că finalitatea acestui proiect a adus în rezultat şi o soluţie foarte bună a problemei privind volumul şi calitatea apei potabile pentru oamenii din aceste localităţi, mulţumind partenerilor pentru sprijinul acordat în cadrul proiectului.

Lucrările de construcţie-montaj a sistemului de apeduct în satele Zăluceni, Vertiujeni şi Târgul-Vertiujeni au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viaţă în Regiunea de Nord: raioanele Floreşti şi Soroca”, implementat de ADR Nord. În satul Zăluceni au fost construite reţele de distribuţie a apei potabile cu o lungime de 14,5 km, la Vertiujeni - 17,1 km, iar la Târgul-Vertiujeni - 12 km.

De asemenea, au fost montate conducte de aducţie cu o lungime totală de 10,7 km şi au fost construite sondele şi rezervoarele de apă. Cele trei localităţi beneficiază de apă potabilă din râul Nistru. În perspectivă, sistemul de alimentare cu apă va putea fi dezvoltat în mai multe etape de extindere, pentru a putea alimenta cu apă potabilă 14 localităţi, cu un număr total de 17 mii de locuitori.

Similare
RECOMANDĂRI