Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Locuitorii satului Chişcăreni cer autorităţilor locale să abroge decizia care prevede strămutarea bibliotecii

Locuitorii satului Chişcăreni, raionul Sângerei, cer autorităţilor locale să abroge decizia care prevede strămutarea bibliotecii. Ei nu vor să sacrifice biblioteca publică şi spun că noul spaţiu propus este prea mic pentru a găzdui tot fondul de carte. La rândul lor, autorităţile spun că vor să folosească sediul actual al bibliotecii pentru a construi o sala sportivă.

Ea este Maria Rusu, unul dintre cititorii fideli de la biblioteca din Chişcăreni. Pe durata pandemiei, femeia, in vârstă de 83 de ani, a învăţat pe de rost zeci de poezii. A aşteptat cu nerăbdare redeschiderea bibliotecii pentru a mai lua acasă o carte.

„Eu am citit Tema pentru acasa. victima Siberiei, Stalin mi-a furat copilaria, Istoria romanilor, de clasa a 12, multe carti. Omul care nu o luat o carte sa o citeasca ii lipsit de cultura. Sa fie primar, colhoznic, cine o fi”, a spus Maria Rusu.

Toată viaţa a lucrat în colhoz, dar de când a ieşit la pensie, aici şi-a găsit refugiul.

„Tare iubesc sa citesc. In tinerete nu prea avem timp, in colhoz eram prinsi, dar acum, de cand nu mai pot lucra la camp citesc mai mult. Biblioteca si biserica sunt viata si sufletul meu”, a spus Maria Rusu.

Vestea că biblioteca publică din Chişcăreni va fi mutată în alt spaţiu, i-a întristat pe mulţi localnici. Acum biblioteca se află în incinta grădiniţei din localitate. Ea va fi mutată în incinta bibliotecii pentru copii, care are o suprafaţă de sub 40 de metri pătraţi, prea puţin pentru fondul de carte. Nemaivorbind de o sală de lectură.

„Spatiul e de 5 ori mai mic si vor incapea 20 de procente de carte plus loc nu mai este, plus biblioteca e in stare avariată”, a spus NICOLAE SPÂNU, profesor.

„Aici in biblioteca avem  8 calculatoare, scanere, tot pentru a activităţi. Din aceste dulapuri, donatie din Romania de unde vreti”, a spus NADEJDA CIUGUREANU, bibliotecar-şef, Biblioteca Publică Chişcăreni.

În plus, acum, pe vreme de pandemie, biblioteca este de un mare ajutor copiilor din familile social vulnerabile, care nu au acasă un computer pentru studiile online.

„Cand s-a redeschi biblioteca, ei veneau aici sa faca lectii. Studentii ma sunau acasa pentru scanner, imprimanta, carti”, a spus NADEJDA CIUGUREANU, bibliotecar-şef, Biblioteca Publică Chişcăreni.

„Misiunea unui professor este de a-I apropia pe copii de lumina cartii, dar n felul acesta ce facem? Ii indepartam”, a spus RAISA PUPĂZĂ, fostă profesoară.

La rândul lor, autorităţile spun că decizia de a muta bibioteca a fost luată pentru a construi o sală de sport. Deşi recunoaşte că spaţiul alocat este prea mic, primarul de Chişcăreni promite că, pe viitor, acesta va fi extins.  

„Acum va fi cam strant, dar in 2021 vom aloca bani pentru a largi ca toriti sa aiba acces la aceeasi biblioteca”, a spus ION CIOINA, primarul comunei Chişcăreni, Sângerei.

„Daca eu nu as avea radio si citi o carte cum sa traiesc? Unul in casa cum?”, a spus Maria Rusu.
Similare
RECOMANDĂRI