Locuitorii satului Vadul-Raşcov şi-au reconstituit straiele naţionale în cadrul proiectului „Comorile stâncilor Nistrene”
Sursa foto:undp.org Vizualizari:

Locuitorii satului Vadul-Raşcov şi-au reconstituit straiele naţionale în cadrul proiectului „Comorile stâncilor Nistrene”

Cu trei stele ale norocului şi un arbore al vieţii – simbol al veşnicei tinereţi şi al vieţii fără de moarte. Aşa arăta ia tradiţională a gospodinelor din satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, la începutul secolului al XIX-lea. Expuse în casa familiei poetului Dumitru Matcovschi, costumele tradiţionale au fost reconstituite în cadrul proiectului „Comorile stâncilor Nistrene”.

Cămaşa pentru femei are altiţă, iar mai sus de aceasta este cusut arborele vieţii – simbolul veşnicei tinereţi şi al vieţii fără de moarte, urmat de ornamentul jemnei – pâinea mirilor, simbolul belşugului. Încreţul, ornamentaţia mânecii între altiţă şi râuri, este cusut în forma brazdelor de aur, iar pe piept şi pe spate sunt reprezentate râuri cu flori stilizate. Este o cămaşă de mireasă. S-a încercat realizarea unei replici cât mai fidele originalului.

 

 

Cămaşa pentru bărbaţii din Vadul-Raşcov este o cămaşă de tip tunică. Cea mai valoroasă compoziţie ornamentală, cusută după tradiţie, este amplasată la umăr şi reprezintă pământul înconjurat de ape. Culorile aţelor simbolizează pământul şi apa.

 

Pânză de in natural, aţă de bumbac şi lână naturală au fost folosite pentru a fi confecţionate piesele vestimentare. Catrinţele şi brâiele au fost ţesute de o meşteră populară din satul Lozova, raionul Străşeni. Iile au fost reproduse de trei locuitoare ale satului Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, şi din comuna Raşcov, amplasată în stânga Nistrului. Munca le-a fost ghidată de experta în etnografie Varvara Buzilă.

Proiectul „Comorile stâncilor nistrene” a fost realizat de AO „Casa de acasă” din satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, în parteneriat cu un grup de iniţiativă din satul Raşcov, stânga Nistrului. Colaborarea a fost susţinută financiar de Uniunea Europeană în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Similare
RECOMANDĂRI