Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai mulţi bani pentru daune în accidente minore

Autorităţile de la Chişinău se pregătesc să majoreze de la 10 mii la 15 mii de lei cuantumul maxim al despăgubiror, acordate şoferilor cu poliţe de asigurare RCA. Potrivit unui proiect de hotărâre al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, această majorare se referă la accidentele rutiere minore, soluţionate pe cale amiabilă de conducătorii auto.

Proiectul prevede un cuantum maxim de despăgubire de 25 de mii de lei pentru deţinătorii certificatului de asigurare "Carte Verde".

Înlesnirile sunt valabile doar dacă vehiculul aparţine sau se află legal în posesia temporară a unei persoane asigurate în străinătate. Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore a intrat în vigoare pe septembrie 2019. Ea poate fi aplicată în cazul accidentelor în care sunt implicate doar două autovehicule şi care nu produc daune materiale importante.

Totodată, e nevoie ca ambii şoferi să aibă poliţă de răspundere civilă auto internă şi tot amândoi să fie de acord cine e vinovat de producerea accidentului. Ambii şoferi implicaţi vor completa şi vor semna formularul de constatare amiabilă a accidentului.

Pentru a intra în vigoare, noile prevederi trebuie votate de Guvern. Potrivit datelor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, doar în perioada septembrie 2019 - mai 2020, companiile de asigurare au primit peste 3 mii de cereri de despăgubire, în baza formularului de recunoaştere amiabilă. În această perioadă, asiguratorii au achitat despăgubiri de peste 12,5 milioane de lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI